Monica Berescu (USR) solicită coaliției PSD-PNL să grăbească dezbaterea privind pedepsirea abuzurilor sexuale asupra adolescenților

berescu
Dumitrache Catalina

Deputatul USR, Monica Berescu, a apelat la coaliția PSD-PNL să accelereze procesul de dezbatere a unui proiect de lege care vizează sancționarea abuzurilor sexuale comise de adulți cu autoritate asupra adolescenților cu vârste între 16 și 18 ani. Berescu a subliniat importanța adoptării modificărilor în această lună, deoarece, în caz contrar, începând cu 1 ianuarie, vor fi incriminate doar relațiile sexuale constrânse de un adult major cu un minor între 16 și 18 ani.

Deputatul USR a explicat că, la 28 iunie 2023, Parlamentul a intervenit în Codul Penal pentru a incrimina ca viol actele sexuale cu un minor cu vârsta sub 16 ani, corectând astfel o deficiență și stipulând în mod firesc că un copil de 10, 11 sau 12 ani nu poate consimți la un act sexual cu un adult.

Potrivit Monicăi Berescu, documentul adoptat în Parlament nu reglementează pe deplin situația minorilor cu vârsta cuprinsă între 16 și 18 ani.

“Concret, începând cu 1 ianuarie 2024, vor mai fi incriminate penal doar relațiile sexuale constrânse de un adult major cu un minor între 16 și 18 ani. PSD și PNL au dezincriminat prin lege actele sexuale dintre adulți și minorii de 16-18 ani, încurajând astfel abuzurile sexuale comise în special în centrele de plasament sau asupra minorilor cu dizabilități”, a declarat Monica Berescu.

Ea a adăugat că, la începutul toamnei, a depus împreună cu alți doi parlamentari USR, Oana Țoiu și Victor Ilie, un proiect de lege pentru a proteja tinerii vulnerabili de agresori și traficanți. Cu toate acestea, progresul în Parlament a stagnat.

“La fel ca în alte situații, după depunerea proiectului USR, PSD a venit cu un proiect similar. Mă bucur să văd că PSD preia din proiectele USR de protejare a copiilor. Proiectul a fost votat azi la Senat, dar cerem urgentarea dezbaterii lui și în Camera Deputaților. Timpul este limitat, fiind necesar mai întâi votul din comisii, apoi dezbaterea din plen. Dacă nu adoptăm acum legea, atunci de la 1 ianuarie lăsăm cale liberă agresorilor”, a subliniat deputatul Monica Berescu.

Monica Berescu și colegii săi din USR, Oana Țoiu și Victor Ilie, au anunțat în luna octombrie că au inițiat în Parlament un proiect de modificare și completare a Codului Penal pentru a remedia o eroare gravă din legea consimțământului privind actul sexual cu un minor. Potrivit inițiatorilor, legea adoptată în vară scoate de sub incidența Codului Penal abuzurile sexuale comise de adulți cu autoritate asupra adolescenților cu vârste între 16 și 18 ani. Reprezentanții USR au explicat că au propus îmbunătățiri ale legislației în iunie, când Parlamentul a votat Legea consimțământului, dar acestea au fost respinse. Parlamentarii USR au evidențiat cazuri oripilante de abuz sexual și minore însărcinate în centre de plasament din diverse județe, inclusiv Giurgiu, Alba și Brașov, iar agresorii erau angajați ai instituțiilor sau alte persoane cu autoritate, inclusiv politicieni locali.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

COREP 07 SRL - Firma de constructiiblejoigratielanovacgristotermo-ploiestiromsilvaspalatoria-haroldrompetromparc industrialCabinet veterinareko-angajeazaekond-angajeazasponsor