logo
RNTV Live

Moneda veche de 2.000 de ani a fost recuperată de autorități

moneda-1-milion-de-euro
Marin Ana

Moneda veche de 2000 de ani și cu o valoare uluitoare, ce a fost furată în urmă cu 20 de ani, a fost în sfârșit recuperată de autorități.

Moneda este realizată din argint și, deși are dimensiuni reduse, abundă în simboluri evreiești specifice vremii. În afară de ea mai există doar 3 din aceeași epocă, mai exact din anul 69 d.Hr., al patrulea an la Marii Revolte.

Realizarea ei a fost „de fapt, o declarație de independență a evreilor din țara Israelului, o declarație împotriva imperiului puternic care le stătea în față”, a declarat Ilan Hadad de la Autoritatea Israeliană pentru Antichități (IAA).

O relicvă atât de valoroasă nu avea cum să nu atragă atenția hoților, astfel că moneda a fost furată în Israel în 2002. Din fericire, autoritățile au reușit să dea de urma hoților și a fost confiscată și returnată apoi proprietarilor.

Totul după ce câțiva informatori au atras atenția IAA că moneda a fost luată de palestinieni dintr-un tezaur dezgropat în Valea Ella, la sud de Ierusalim.

20 de ani a durat căutarea prețioasei monede care a trecut prin mai multe mâini, prin intermediul târgurilor ilicite de antichități din Israel, Iordania și Marea Britanie. În final, a fost exportată în SUA, pentru a fi vândută la o licitație. Acolo au intrat pe fir și autoritățile care au confiscat-o și au redat-o proprietarilor de drept.

Mai multe știri pe republikanews.ro

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Mai multe informații gasiți aici:

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor