După moartea Papei Francisc la vârsta de 88 de ani, atenția lumii catolice se îndreaptă spre conclavul care urmează să desemneze un nou Suveran Pontif. Procesul de alegere este riguros, dar, potrivit regulilor oficiale ale Bisericii Romano-Catolice, condițiile de eligibilitate sunt, în teorie, mai puțin restrictive decât s-ar crede.
Potrivit Le Figaro și Bisericii Catolice Franceze, nu este necesar să fii cardinal – sau chiar preot – pentru a putea deveni Papă. Regulile prevăd doar patru criterii:
- să fii bărbat;
- să fii botezat în ritul catolic;
- să ai cel puțin 18 ani;
- și, desigur, să obții două treimi din voturile cardinalilor electori.
Așadar, în teorie, orice bărbat catolic care ar putea fi hirotonit episcop este eligibil pentru cel mai înalt rang în ierarhia Bisericii. În cazul în care o astfel de alegere ar avea loc, persoana respectivă ar fi hirotonită episcop înainte de înscăunare.
Cu toate acestea, practica a demonstrat altceva: începând cu secolul al XV-lea, toți papii au fost aleși exclusiv din rândul cardinalilor sub 80 de ani – aceștia fiind singurii care au drept de vot în conclav. Pentru conclavul din 2025, 135 de cardinali sunt eligibili, iar 90 de voturi reprezintă pragul necesar pentru alegerea noului pontif.
Selecția este influențată de diverse aspecte – geopolitică, doctrină, curente interne în Biserică.
Alegerea noului Papă va avea loc în Capela Sixtină, într-o ceremonie marcată de solemnitate, discreție și ritual. Fumul alb va anunța, așa cum cere tradiția, că un nou lider spiritual a fost ales pentru cei peste 1,3 miliarde de catolici din lume.
Chiar dacă, în teorie, oricine ar putea deveni Papă – atât timp cât respectă criteriile de bază – realitatea este profund ancorată în tradiția cardinalilor.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews