Castelul Iulia Hașdeu din Câmpina, una dintre cele mai enigmatice construcții din România, a fost din nou în centrul atenției cu ocazia Nopții Muzeelor 2025, atrăgând vizitatori curioși și pasionați de mister. Vizitatorii și-au făcut apariția înainte de lăsarea întunericului, cel mai probabil aceștia având intenția de a vizita și alte locuri.

Un templu al durerii și spiritismului

Construit între 1893 și 1896 de savantul Bogdan Petriceicu Hașdeu în memoria fiicei sale, Iulia, moartă la doar 19 ani din cauza tuberculozei, castelul este mai mult decât o simplă clădire. Este un manifest de iubire paternă transformată în arhitectură ezoterică, un loc unde raționalismul savantului a fost complet îmbrățișat de misticism.

Puțini știu că planurile castelului, potrivit mărturiilor lui Hașdeu, i-au fost dictate în transă de spiritul Iuliei, cu ajutorul ședințelor de spiritism. Clădirea este împânzită de simboluri oculte și ezoterice: ochiul atotvăzător, triunghiuri, stele cu șase colțuri și inițiale tainice.

Arhitectura, între gotic și ocult

Castelul are o arhitectură inedită, greu de încadrat într-un stil convențional. Este format dintr-o sală centrală circulară, două turnuri laterale și o cameră de spiritism decorată cu simboluri masonice. În interior există și un pian la care se spune că Iulia ar fi continuat să cânte „dincolo de lumea fizică”.

Printre obiectele personale expuse vizitatorii au putu admira manuscrise, fotografii rare, s caietele Iuliei Hașdeu, care impresionează prin maturitatea lirică și rafinamentul expresiei, mai ales ținând cont de vârsta la care au fost scrise.

Vizitatorii, veniți din toate colțurile țării, au avut parte de tururi ghidate speciale.

Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.