Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu își propune să-și refacă imaginea de lider informat, atacând subtil administrația americană a lui Joe Biden în legătură cu întoarcerea Autorității Palestiniene în Gaza imediat după, conform unei analize publicate de cotidianul israelian ‘Maariv’.

„Sunt pur şi simplu uluit. Soldații noștri luptă în Gaza și mor în luptă, în timp ce familiile ostaticilor trăiesc un coșmar fără precedent în istoria noastră. Și asta este tot ce puteți face? Este un moment foarte prost să faci politică”.

Cu toate acestea, nu există un răspuns mai „politic” decât cel pe care premierul Benjamin Netanyahu l-a dat sâmbătă [18 noiembrie] seara, în timpul unei rare conferințe de presă de la masacrele din 7 octombrie, la o întrebare referitoare la sondaje care arată că majoritatea israelienilor vrea ca Netanyahu să demisioneze și să plece odată pentru totdeauna.

Un ton de bravadă

Având în vedere tonul de bravadă al răspunsului dat de prim-ministru la o întrebare evidentă adresată de un jurnalist într-o sală din Kirya [„Orașul”, cartierul din Tel-Aviv care găzduiește instituțiile de securitate israeliene], Netanyahu ține clar să demonstreze că își revine după evenimentul fără precedent care l-a lovit pe el și pe întreaga noastră țară în urmă cu o lună și jumătate.

Până acum, un Netanyahu încolţit, traumatizat și adesea confuz răspundea mecanic la toate întrebările arzătoare despre viitorul său politic: „Pentru moment, nu asta mă preocupă, fiecare lucru la timpul său”.

Atacul său frontal asupra jurnaliştilor reflectă o încredere în sine despre care crede că i-a revenit pe frontul intern. Nu este o coincidență că garda lui apropiată a transmis un mesaj aleșilor partidului său și apoi l-a scurs în presă.

În esență: „Nu vă repuneți în discuţie și să nu aveți încredere în jurnaliștii care caută să vă cunoască sentimentele. Sunt aici, rămân aici. Nu va exista nicio întoarcere acasă sau întoarcere la urne. Nu voi pleca, nici în timpul războiului, nici după război. Cei care se bazează pe plecarea mea vor plăti prețul”.

De fapt, postura adoptată de Netanyahu demonstrează, dimpotrivă, că prim-ministrul și cercul său apropiat se află sub o presiune politică internațională din ce în ce mai puternică. Ultimele sondaje, în care Netanyahu recomandă evident să nu avem încredere, sunt pur și simplu catastrofale pentru el și pentru partidul său, Likud.

Biden și Netanyahu: o aliniere de fațadă

Netanyahu a făcut și o declarație revelatoare pe frontul diplomatic. Pretinzând că se aliniază la poziția președintelui american, Joe Biden, care face eforturi pentru întoarcerea cât mai rapidă posibil a Autorității Palestiniene [AP] în Fâșia Gaza, în locul administrației Hamas [la putere în Gaza de la puciul său din iunie 2007], premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a dat impresia că răspunde afirmativ, punând totodată mai multe precondiții.

„Autoritatea Palestiniană? Da, de ce nu ? Dar nu în structura sa actuală, care nu o face legitimă să-și asume cu onestitate responsabilitățile și să zdrobească terorismul în Fâșia Gaza. Abou Mazen [Mahmoud Abbas, președintele AP] refuză în continuare să condamne masacrul [din 7 octombrie] și AP continuă să despăgubească familiile ucigașilor evreilor”, a ţinut să precieze Netanyahu.

Declarația sa corespunde a priori celei a a lui Biden, pentru care organismul palestinian care ar trebui să administreze Fâșia Gaza „de a doua zi” trebuie să fie o Autoritate Palestiniană „renovată”.

Mai multe informaţii găsiţi aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *