logo
RNTV Live

Mirosul de țuică proaspătă plutește deasupra Prahovei

cazan_de_tuica
rnews

Potrivit Direcției Agricole Prahova, în județ sunt 9.574 ha de livadă, incluzând aici mărul, prunul, cireșul, părul și gutuiul. cele mai multe ferme pomicole sunt în zonele Băicoi-Bănești, Plopu-Valea Călugărească, Posești-Bătrâni. În rest, în zona de deal, începând cu Provița-Câmpina, în vest, trecând prin Valea Doftanei, Valea Slănicului, Valea Teleajenului și Valea Cricovului, până la Sângeru-Lapoș-Jugureni, în est, prunul gras este specia cel mai des cultivată, dovadă și brandul consacrat și atestat ca atare, de „țuică de Văleni“ sau de Ștefești, Bertea, Aluniș. Iar anul acesta producătorii chiar au de ce se bucura! Oamenii spun că nu au mai văzut o asemenea încărcătură de rod de multă vreme. Ultima producție substanțială, dar nu comparabilă cu 2016, a fost în 2008.

Și cum prahovenii preferă să folosească prunele pentru fabricarea țuicii, și mai puțin pentru conserve, în zonele cu livezi, mirosul țuicii proaspete care răzbate din cazanele care fierb la foc mic, este peste tot. Din pruna grasă se obține cea mai bună țuică din România, dar și cel mai gustos magiun preparat strict după rețetele din bătrâni, fără adaos de zahăr! La o țuică de 30 de grade se folosesc 10-11 kg de fructe bine coapte pentru un litru de băutură, iar un litru de pălincă de 52 de grade, se obține dintr-o cantitate dublă.

multe-prune-valor

Sursa: http://www.agro-business.ro/productie-record-de-prune/2016/09/20/

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor