logo
RNTV Live

Mircea Ionescu Quintus împlinește astăzi 100 de ani. Detalii din viața lui pe care nu le știai

quintus (Large)
Oana Stoica

Astăzi, omul politic și scriitorul Mircea Ionescu Quintus împlinește 100 de ani. 100 de ani de poveste, ai putea spune.

Quintus s-a născut la 18 martie 1917 la Herson, în Crimeea, unde familia lui era refugiată.

Student fiind, pe 25 aprilie 1936 a fost rugat să rostească un discurs cu ocazia dezvelirii în oraşul său, Ploieşti, a bustului lui I.G. Duca, fostul premier liberal asasinat de legionari în 1933 pe peronul gării din Sinaia. Avea doar 19 ani, dar a rămas fidel Partidului Naţional Liberal vreme de peste opt decenii.

A luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, a fost deţinut politic în perioada comunistă, iar după Revoluţie, preşedinte al PNL, ministru al Justiţiei, deputat şi de două ori senator. A profesat avocatura în Ploiești, începând din 1940 până în 1987.

În perioada interbelică, duce mai departe tradiţia de familie şi urmează Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, iar după absolvirea din 1938, devine avocat.

Mircea Ionescu Quintus spune că i-a avut ca mentori pe Nicolae Iorga şi pe Gheorghe Tătărăscu, despre cel din urmă spunând că a fost cel care a reuşit să-l ţină departe de Mişcarea Legionară, atât de la modă printre tinerii şi intelectualii din perioada interbelică.

În al Doilea Război Mondial a luptat iniţial pe frontul de est, ajungând până la Cotul Donului, iar ulterior, după ce România a întors armele împotriva Germaniei naziste, Quintus a ajuns până în Cehoslovacia, în Munţii Tatra.

Puțini știu că Mircea Ionescu Quintus a fost și fotbalist. ”Sunt cel mai vechi fotbalist din România. Vreau să vă spun că pe vremea mea, când jucam fotbal și câștigam, aveam un om mai înstărit, care atunci când câștigam, ne aducea câte o prăjitură. Am jucat în Liga B, centru atacant. Până mi-am rupt nasul. Am intrat cu nasol în bară, asta e culmea, am vrut să dau gol și m-au dus la spital. De atunci nu am mai jucat. Mi-a plăcut și îmi place fotbaul, nu ce se întâmplă acum, nu mai este fotbalul pe care îl știu. Astăzi, cei care joacă fotbal, cluburile sunt folosite de cei care le conduc pentru bani”, spune Mircea Ionescu Quintus. El a adăugat că în 1933 era legitimat la clubul Tricolorul, iar legitimația sa este la Muzeul Sportului.

În 1947 s-a căsătorit cu Viorica, alături de care trăieşte şi astăzi şi care îi este alături la toate activităţile sale politice, deoarece şi ea este membră PNL din 1945, provenind, de asemenea, dintr-o familie cu tradiţie liberală.

Pentru că nu a renunţat la convingerile liberale, Quintus a suferit represaliile regimului comunist îndreptate împotriva membrilor partidelor istorice. A stat mai mulţi ani în lagăre, inclusiv la Canalul Dunăre – Marea Neagră, perioadă din care şi-l aminteşte pe părintele Galeriu despre care a spus că ar trebui trecut în rândul sfinţilor.

În 1954, când a fost eliberat de la Canal, a fost racolat de Securitate. A spus ulterior că nu a avut puterea să refuze fosta poliţie politică a regimului comunist, dar că nu a deranjat pe nimeni prin declaraţiile date Securităţii. În 2000, pe când Mircea Ionescu Quintus era preşedintele Senatului, CNSAS a făcut public faptul că fusese informator al Securităţii. A contestat decizia, iar doi ani mai târziu instanţa a decis că liberalul nu a făcut poliţie politică.

După Revoluţia din 1989, Quintus a revenit în prim-planul scenei politice. S-a înscris în proaspăt reînfiinţatul Partid Naţional Liberal, iar în 1990 a intrat în Camera Deputaţilor pe listele partidului. Din octombrie 1991 şi până în noiembrie 1992 a fost ministru al Justiţiei în Guvernul Stolojan. În februarie 1993, la câteva luni după dezastrul PNL de la alegerile parlamentare, când formaţiunea a ratat intrarea în Parlament în urma deciziei preşedintelui Radu Câmpeanu de a scoate partidul din CDR, Quintus îl contracandidează pe acesta din urmă la Congresul de la Braşov şi câştigă preşedinţia PNL, funcţie în care rămâne vreme de opt ani, până în 2001.

În 2002, a fost decorat de preşedintele Ion Iliescu cu „Steaua României” în grad de cavaler. În 2009, a primit de la preşedintele Traian Băsescu gradul de general de brigadă în retragere. Ieri, președintele Iohannis i-a acosrdat seniorului liberal, Ordinul „Steaua României” în rang de ofițer.

 

 

 

Sursa foto: libertatea

 

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor