Conform declarațiilor Ministrului Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, făcute luni seară, programul de achiziție de corvete a fost temporar suspendat, conform informațiilor furnizate de News.ro.
”Programul a fost întrerupt de noi din motive neimputabile Ministerului Apărării Naţionale, a fost o relaţie contractuală între o firmă dintr-o ţară aliată şi o firmă din România. Contractul nu s-a desfăşurat în parametrii pe care noi îi aşteptam, motiv pentru care acest lucru s-a întrerupt Noi suntem înscrişi într-un program european care se numeşte Corveta europeană, iar între timp nevoile operaţionale au putut fi asigurate şi altfel nu cum ne-am fi dorit dacă aveam aceste corvete, prin dotarea echipamentelor pe care le avem la dispoziţie în acest moment”, a declarat Tîlvăr.
Angel Tîlvăr a prcizat că 4-5 ani ar fi un orizont rezonabil de aşteptare pentru noile corvete.
Ce s-a întâmplat?
Potrivit informațiilor prezentate de defenseromania.ro, contractul a fost reziliat după ce Asocierea compusă din Naval Group, o companie franceză, și Șantierul Naval Constanța nu au reușit să ajungă la un acord financiar și să semneze contractul cu Ministerul Apărării Naționale timp de mai mult de patru ani.
În anul 2019, Asocierea a fost desemnată câștigătoare a contractului. Planul inițial prevedea construirea a patru corvete de tip Gowind 2500 la Șantierul Naval Constanța. Licitația a fost lansată în urma unei decizii din 2016, când contractul a fost inițial atribuit companiei olandeze Damen. Această companie este prezentă în România prin Șantierul Naval Galați, unde deja se construiesc nave de luptă pentru forțele navale din întreaga lume. Propunerea olandezilor pentru România a constat în corvetele Sigma 10514.
MApN a justificat anularea procedurii prin lipsă de fonduri.