Marți, Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a participat la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE) în formatul miniștrilor Apărării din statele membre ale Uniunii Europene, desfășurată la Bruxelles. În cadrul întâlnirii, Tîlvăr a asigurat că România va continua să susțină Ucraina în mod ferm și constant în contextul actual al agresiunii ruse.
Conform Ministerului Apărării Naționale (MApN), Tîlvăr a reconfirmat sprijinul asumat de România, inclusiv în ceea ce privește instruirea militară. El a prezentat informații despre deschiderea Centrului European de Instruire F-16 în țara noastră, având ca prioritate pregătirea piloților români, dar fiind deschis și altor state aliate și partenere, inclusiv Ucraina.
„Sprijinul nostru pentru Ucraina este solid și constant. Este esențial să ne concentrăm asupra regiunii Mării Negre și să menținem unitatea în susținerea Ucrainei”, a transmis ministrul român.
În cadrul reuniunii, au fost abordate și eforturile operaționale ale UE în diverse teatre globale, precum și implementarea angajamentelor asumate în cadrul Busolei Strategice pentru dezvoltarea Capacității UE de dislocare rapidă (EURDC).
Pe marginea întâlnirii, miniștrii din Uniunea Europeană au participat la un mic dejun de lucru cu secretarul general al NATO. Dezbaterile s-au concentrat asupra eforturilor ambelor organizații în domeniul rezilienței, cu accent pe protejarea infrastructurii critice. Progresele în operaționalizarea dialogului UE-NATO pe acest subiect au fost evidențiate.
Ministrul Tîlvăr a subliniat, de asemenea, importanța consolidării cooperării UE-NATO în sprijinul partenerilor, cu o atenție specială acordată Republicii Moldova, care se confruntă cu amenințări hibride la adresa securității.
Reuniunea CAE s-a axat pe sprijinul Uniunii Europene pentru Ucraina în contextul războiului de agresiune al Federației Ruse. S-a discutat despre sprijinul pe termen lung și adaptarea instrumentelor actuale, cum ar fi Facilitatea Europeană pentru Pace, pentru a răspunde eficient cerințelor Ucrainei și a reitera determinarea UE în sprijinul acesteia, conform MApN.
Pe lângă CAE, s-a desfășurat și o ședință a Comitetului Director al Agenției Europene de Apărare (EDA), cu miniștrii Apărării. În cadrul acestei reuniuni, au fost aprobate noile priorități ale Planului de Dezvoltare a Capabilităților Militare (CDP) și bugetul pentru anul 2024.
Angel Tîlvăr a evidențiat importanța integrării lecțiilor învățate din Ucraina în procesul de dezvoltare a capabilităților militare europene și adaptarea industriei europene la noile realități de securitate. El a reiterat angajamentul României pentru dezvoltarea în comun cu partenerii europeni de soluții în acest domeniu și sprijinirea industriei naționale de apărare, în contextul inițiativelor Comisiei Europene în acest sens.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.