În România au fost confirmate două cazuri de difterie cutanată netoxigenă, înregistrate în Capitală la doi bărbați cu vârstele de 38 și 40 de ani.
Aceștia, consumatori de droguri și infectați cu HIV, au fost internați la un spital de boli infecțioase din București pentru leziuni cutanate. De la locurile de injectare, au fost identificate tulpini de Corynebacterium diphteriae netoxigene, distincte de cele care cauzează difteria respiratorie.
Difteria cutanată netoxigenă este diferită de forma clasică a bolii, fiind o infecție cutanată determinată de acest tip de germene și care, de obicei, evoluează favorabil sub tratament antibiotic.
Managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” a subliniat că cei doi pacienți nu au fost admiși pentru difterie, ci pentru alte afecțiuni acute legate de starea lor medicală.
Boala difterică a dispărut din România în ultimii 30 de ani, datorită introducerii vaccinării antidifterice începând cu anul 1960, conform Programului Național de Imunizare.
Simptomele difteriei includ febră, tuse seacă, oboseală, durere în gât la înghițire și dificultăți de respirație. Această boală se transmite prin picături respiratorii sau contact direct cu o persoană infectată și poate provoca complicații severe, inclusiv deces în cazuri grave.
Vaccinarea eficientă este esențială în prevenirea difteriei, iar tratamentul implică administrarea de antitoxină difterică și antibiotice.
Focare recente de difterie s-au înregistrat în diverse țări europene, asociate în principal cu imigranții care călătoresc în aceste regiuni, dar și în țări precum Ucraina.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.