Numărul prosumatorilor în România va ajunge la 236.000, până la finele anului 2025 şi va trece de 350.000 până în 2030, a declarat, joi, în cadrul Climate Change Summit 2023, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Conform declarațiilor lui Sebastian Burduja, în viitoarele apeluri de finanțare din Fondul de modernizare și Programul „Casa Verde”, se va pune accent pe dezvoltarea capacității de stocare a energiei pe termen scurt, mediu și lung. Un astfel de apel este programat să fie lansat cel târziu la începutul anului 2024, unde proiectele care includ soluții de stocare vor beneficia de recompense. Totodată, se observă că numărul prosumatorilor din România va crește semnificativ în următorii ani, ajungând la 236.000 până la sfârșitul anului 2025 și posibil 350.000 sau mai mult până în 2030.

„În câţiva ani de zile, pe măsură ce aceste investiţii se vor realiza, cu siguranţă că şi capacitatea sistemului de acomodare a unui număr mai mare de prosumatori va creşte. Aceste două procese, creşterea numărului de prosumatori, respectiv investiţiile în sistemul de transport şi distribuţie, trebuie să meargă mână în mână. Trebuie să ne gândim la stocare şi pe termen scurt, şi pe termen mediu şi lung. Mergem pe această variantă în viitoarele ediţii ale programului Casa Verde. Sigur, că pâinea şi cuţitul sunt la Ministerul Mediului, dar asta va fi abordarea şi din perspectiva noastră. În viitoarele apeluri de proiecte din Fondul pentru modernizare vom puncta în mod deosebit acele soluţii care includ stocare, cum este investiţia I din PNRR. Vom avea un apel similar pe care îl vom lansa cel mai târziu la începutul anului viitor, unde cei care includ o componentă de stocare vor fi premiaţi. Dincolo de asta, ţin foarte mult la stocarea prin hidrocentrale cu acumulare prin pompaj. Sper ca săptămâna aceasta să vă dăm vestea bună, pentru că documentaţia a fost trimisă la ANAP şi este în validare, să avem deschisă procedura de atribuire a Studiului de Fezabilitate pentru Tarniţa – Lăpuşteşti, un proiect între 500 şi 1.000 de megawaţi, care funcţionează inclusiv ca o baterie verde”, a subliniat oficialul, citat de Agerpres.

Mai multe despre evenimentul Climate Change Summit gasiti în acest articol.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *