Climate Change Summit (19 – 20 octombrie, București) reprezinta primul și cel mai amplu eveniment regional pe tema schimbărilor climatice, unde participa 1500 de persoane împreună cu 50 de speakeri, specialisti în domeniul sustenabilității si schimbarii climatice.
În decursul a două zile, vor fi prezentate inițiative antreprenoriale, metode de lucru și proiecte durabile din diverse regiuni ale globului. De asemenea, vor avea loc discuții și evenimente dedicate situației actuale din România în ceea ce privește schimbările climatice și modalități de a îmbunătăți contribuția la nivel local pentru un impact pozitiv la nivel mondial.
Summit-ul privind schimbările climatice include conferințe, ateliere și mese rotunde în peste 20 de locații din București. Subiecte precum sustenabilitatea, inovația, politicile climatice, finanțele verzi, economia circulară, conservarea naturii și acțiunile concrete în lupta împotriva schimbărilor climatice sunt incluse pe agenda evenimentului pentru 2023.
Pe parcursul zilei de astazi summitul a avut urmatorii invitati prezentati si pe pagina de instagram:
- Hans van der Loo, David Carlin, Raphael Minder și Vojtech Vosecky au susținut discursuri despre intersecționalitate, care este tema principală în acest an: „Suntem pregătiți pentru un joc și echipa noastră este umanitate. Și dacă suntem bine educați, vom putea face față mai bine provocărilor secolului XXI.” – Hans van der Loo, președinte, Institutul pentru Cercetare Economică Integrată
- Pierre Palmieri (CEO adjunct la Société Générale) și Teodora Tompea (jurnalist Digi24) au spus de ce este nevoie pentru a finanța un viitor durabil.„Cred că schimbările climatice sunt cea mai mare provocare pentru generația noastră și afectează toți actorii: autorități publice, corporații, instituții financiare, persoane fizice, cum ar fi.În ceea ce privește instituțiile financiare și băncile, avem desigur mari provocări și oportunități.În primul rând, în ceea ce privește provocările: băncile nu generează ele însele emisii masive de CO2, dar în finanțarea clienților lor trebuie să abordeze emisiile masive de CO2 și trebuie să înțeleagă tot ce este în joc în fiecare sector.”
- Coraline Barré (Lider CSR la Auchan Retail International) a ținut un discurs despre agricultura durabilă.„La Auchan avem o viziune, avem un scop, trebuie să mâncăm bine, să trăim mai bine protejând pământul. Aceasta este misiunea noastră, ambiția noastră. Companiile de retail sunt la mijloc între consumatori și producători, avem cheia pentru a deschide ușa către consumul durabil mondial.Când știm că o treime din emisiile de GG, la nivel global, provin din alimente, când știm că o treime din pământul nostru este folosit pentru producția de alimente, vedem că suntem o parte a problemei, dar și o parte a soluției.”
- Rebecca Burgess (ex-CEO la The Hunger Project), Anton Yarotsky (Fondator la Circl.ag) și Philippe Birker (Co-fondator la Climate Farmers) sunt profesioniști în alimentație și agricultură. Planurile lor se bazează pe proiectarea sistemelor alimentare durabile și utilizarea tehnologiei pentru a menține sustenabilitatea în agricultură.Iată câteva fragmente din discursurile lor: „Nu există lipsa accesului la alimente, este o negare a acesteia”.
- Elena Lasconi (Primar, Câmpulung Muscel), Ciprian Ciucu (Primar, București Sector 6), Radu Mihaiu (Primar, București Sector 2) și Claudiu Butacu (Cofondator EFdeN & energiaTa) „Ne-am dori să se schimbe ceva, dar suntem blocați în bula noastră. Ce faci de fapt pentru țară?” – Elena Lasconi.
Evenimentul „Soluții Bazate pe Natură din România” va include o serie de prezentări care se concentrează pe inițiativele locale care pun natura în prim-plan. Vor fi vorbitori precum Florin Stoican, președintele asociației Kogayon și directorul aspirant UNESCO al Geoparcului „Oltenia de sub munte”, precum și Alex Găvan, ecologist și alpinist de înaltă altitudine, co-fondator al platformei civice „Centura Verde”.
În cadrul panelului „Start-up-uri Românești pentru Climă„, vor avea loc discuții despre soluțiile antreprenoriale care contribuie la un viitor mai sustenabil. Printre participanți se numără Alexandru Mureșan, CEO la Renergia, Sonia Micu, Partener și COO la OTOTO, Răzvan Pistolea, CEO la Digital Dryads, și moderatorul Cosmin Stan, jurnalist.
Întregul eveniment se poate urmări și online pe climatechange-summit.org. Prezentările de pe scena principală se vor putea viziona online și pe wedonthavetime.org.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.