Potrivit declarațiilor ministrului francez al Educației, Gabriel Attal, elevele care vor veni la școală purtând abaya, o rochie tradițională lungă care acoperă corpul și care este purtată de unele eleve musulmane, nu vor putea intra în clase, însă ele vor fi primite în instituțiile de învățământ.

Ministrul a subliniat că această interdicție va fi explicată în mod detaliat încă de la începutul noului an școlar.

Această nouă regulă, care interzice și purtarea qamisului, varianta masculină a acestei îmbrăcăminte, va fi aplicată într-un mod deschis și dialogant. Ministrul Attal a subliniat că în spatele acestor veșminte se află tineri și tineri fete, precum și familii, și că aceștia merită să fie tratați cu respect și înțelegere.

Intenția este ca, de la începutul săptămânii viitoare, elevele care poartă abaya sau qamis să nu fie admise în sălile de clasă.

Ministrul a subliniat că principiul laicității este o valoare fundamentală în școlile Republicii Franceze și că această decizie a fost luată în urma consultărilor cu directorii de școli, care aveau nevoie de o regulă clară în acest sens înaintea începerii noului an școlar.

Astfel, elevele care vor veni la școală îmbrăcate în abaya sau qamis vor fi binevenite și primite în instituții, însă li se va explica detaliat sensul și raționamentul din spatele acestei interdicții.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *