Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, răspunde la acțiunile de agresiune desfășurate de Rusia împotriva porturilor ucrainene de pe Dunăre. Ea aduce acuzații Rusiei pentru punerea în pericol a securității alimentare la nivel global.

„Condamn ferm atacurile repetate ale Rusiei asupra oamenilor nevinovați, a infrastructurii civile, inclusiv a silozurilor de cereale din porturile ucrainene Reni și Izmail. Prin aceste încălcări flagrante ale legislației internaționale, Rusia continuă să pună în pericol securitatea alimentară globală și siguranța navigației în Marea Neagră”, scrie Luminița Odobescu pe Twitter.

Atacurile asupra porturilor de la Dunăre

Se presupune că porturile ucrainene Reni și Ismail au fost vizate în timpul nopții de atacuri. Chiar dacă nu există o confirmare oficială, oficialii români discută despre posibile bombardamente auzite în porturile dunărene.

Porturile Reni și Ismail sunt foarte aproape de granița României.

Conform unor informații provenite din sursa Căpităniei Galați, în cursul nopții de marți spre miercuri, nu au fost primite rapoarte de la navele din zonă. Nimeni nu a comunicat incidente, dar se confirmă că au fost auzite bombardamente în zona Reni între orele 2.00 și 4.00, a confirmat această sursă.

În ceea ce privește navele de pavilion românesc, conform sursei, în această zonă se află nave care nu au raportat incidente, ceea ce sugerează că, cel mai probabil, nu au fost afectate.

Conform unor informații neconfirmate, se sugerează că un atac cu drone ar fi avut ca țintă și portul Ismail. Potrivit tuturor relatărilor și semnalelor primite de la Reni, se pare că s-a întâmplat ceva între orele 2.00 și 4.00, iar la Ismail au fost semnalate evenimente în dimineața respectivă, a subliniat sursa.

Autoritățile ucrainene au confirmat incidentul petrecut la Dunăre. Guvernatorul regiunii Odesa, Oleh Kiper, a comunicat pe platforma Telegram că mai multe depozite și silozuri de cereale au suferit daune în urma atacurilor rusești asupra portului ucrainean de pe Dunăre. Chiar dacă nu au fost raportate victime, autoritățile ucrainene nu au dezvăluit dacă portul atacat își menține activitatea, potrivit informațiilor furnizate de Reuters.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *