Peste 6.000 de angajați ai Administrației Naționale „Apele Române” sunt în alertă în zonele vizate de avertizările hidrologice!

În județele Brașov și Covasna, cele mai afectate de viiturile recente, aproximativ 150 de persoane sunt pregătite să intervină în punctele critice. Potrivit specialiștilor, riscul de inundații rămâne ridicat în zona Luncii Mărcușului și a localității Băcel (Covasna), la confluența râului Tărlung cu Râul Negru.
Acumularea Stânca-Costești este pregătită să preia viitura prognozată pe râul Prut, iar acumulările din bazinul Trotușului au atenuat deja valurile anterioare, fiind pregătite pentru o nouă undă de viitură.

Pentru protejarea localității Boroșneu Mare (Covasna), în noaptea de 28 mai a fost realizată o breșă controlată în digul de pe malul drept al pârâului Zagon, la circa 500 de metri amonte de confluența cu pârâul Covasna. Măsura a fost necesară pentru a salva aproximativ 80 de gospodării aflate pe malul stâng.
Echipele de intervenție ale Apelor Române Olt au acționat în cursul nopții cu peste 10.000 de saci de nisip pentru protejarea locuințelor din zonele afectate.
Administrația Națională „Apele Române” a dispus relocarea de motopompe de mare capacitate din județele învecinate către Brașov și Covasna, pentru consolidarea capacității de intervenție. Toate acumulările din zonele aflate sub avertizare – Paltinu, Măneciu, Siriu (ABA Buzău-Ialomița), Poiana Uzului (ABA Siret), Săcele – au preluat până acum peste 20 de milioane de metri cubi de apă și continuă să asigure tranzitarea viiturilor în condiții de siguranță.

În colaborare cu Hidroelectrica, viiturile înregistrate pe râurile Trotuș și Siret sunt gestionate controlat prin salba de acumulări de pe râul Siret.

În prezent, este în vigoare o avertizare hidrologică emisă de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor.
