logo
RNTV Live

Mickey și Minnie Mouse de la Disney intră în domeniul public, deoarece drepturile de autor din SUA expiră

132161713_gettyimages-525752517.jpg
Constantin Corina

Imaginile din Mickey și Minnie sunt acum disponibile publicului din SUA, după ce drepturile de autor ale Disney au expirat.

Steamboat Willie, un scurtmetraj din 1928 care prezintă primele versiuni ale lui Mickey și Minnie, este recunoscut pe scară largă ca momentul care a transformat destinul financiar al companiei Disney și a rămas o piesă semnificativă în istoria cinematografiei.

Astfel, creatorii, inclusiv caricaturiștii, pot reintroduce și utiliza versiunile timpurii ale lui Mickey și Minnie fără a necesita permisiune sau a plăti costuri.

Cu toate acestea, Disney a atras atenția că versiunile mai recente ale personajului Mickey Mouse sunt încă protejate de drepturile de autor.

„Vom continua, desigur, să ne apărăm drepturile asupra versiunilor mai recente ale lui Mickey Mouse și a altor opere care rămân sub incidența dreptului de autor”, a declarat compania.

Conform Legii Drepturilor de Autor din SUA, drepturile asupra personajelor pot fi deținute timp de 95 de ani. Astfel, personajele din Steamboat Willie au intrat în domeniul public în data de 1 ianuarie 2024.

Aceste opere pot acum fi partajate, interpretate, refolosite, reutilizate sau eșantionate în mod legal.

Primele versiuni ale personajelor Mickey și Minnie sunt doar două dintre operele care devin disponibile în domeniul public în SUA începând cu data de 1 ianuarie.

Ennifer Jenkins, directorul Centrului Duke pentru Studiul Domeniului Public, a declarat pentru BBC că a fost o piatră de hotar „profund simbolică și mult așteptată”.

„Ceea ce înseamnă asta pentru noi este că, începând cu 2024, oricine va fi liber să copieze, să partajeze și să construiască pe acele desene originale din 1928 și pe personajele din ele”, a spus ea.

Jenkins a spus că momentul a fost deosebit de important din cauza „rolului perceput” al Disney în extinderea termenului de drept de autor, care a împiedicat proprietățile sale să intre în domeniul public atât de mult timp.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

puslbogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor