Inspirați de fermierii europeni, unii agricultori români combat dăunătorii prin metode naturale, evitând astfel utilizarea pesticidelor
Ruxandra Brad este designer în permacultură și își consiliază clienții despre cum să obțină o recoltă frumoasă, fără a folosi pesticide. În prezent, testează o familie de rațe alergătoare indiene care se ocupă de vânarea limacșilor.
Cele trei păsări sunt capabile să curețe un hectar în mod autonom, cu o singură condiție: să nu fie mutate de acolo.
Potrivit Ruxandrei Brad, designer de permacultură: „Ele își fac treaba, trebuie doar să le închizi seara și să le deschizi dimineața, iar ele pot să plece și să-și facă treaba. În schimb, dacă ai încerca să folosești un pesticid chimic, ai pune în pericol sănătatea ta, a copiilor tăi și a vecinilor.”
Un pui de rață alergătoare indiană are un preț de aproximativ 50 de lei, în timp ce un adult costă 150 de lei. Această specie este foarte comună în fermele din Marea Britanie, Bulgaria, Germania și în țările nordice.
Într-o fermă extinsă pe 3 hectare din Vladeni, Dâmbovița, dăunătorii sunt ținuți sub control cu ajutorul altor vietăți.
Ionuț Bădica afirmă că nu recurg la substanțe chimice sintetice, ci utilizează exclusiv soluții naturale. Folosesc bacterii, fungi și alte remedii care sunt la ordinea zilei în 2024. Anumite baloți de paie îmbogățiți cu ciuperci pleurotus și bălegar nu doar hrănesc, ci și dezinfectează solul.
Numărul fermierilor care practică agricultura ecologică este în creștere. În prezent, peste 13.000 de operatori cultivă aproximativ 650.000 de hectare fără a utiliza îngrășăminte chimice și pesticide. Produsele lor sunt cu aproximativ 25% mai scumpe decât cele obținute în agricultura convențională.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews