Avem terenuri agricole, dar nu avem tractoriști pentru a le lucra. Meseria care poate oferi un salariu comparabil cu cel din IT nu mai atrage interes. Ar fi nevoie de cel puțin câteva sute de oameni

Cristi este inginer horticultor de profesie, dar, dată fiind mare nevoie, se ocupă și de conducerea unuia dintre cele mai performante tractoare de la ferma din Prisăcani, județul Iași. Potrivit lui Cristi Boghiu, inginer horticultor: „Pentru rabatarea semănătoarei, totul, display, cu touch screen. Nu vorbim de chestii super grele, dar trebuie atenție sporită.”

Ar avea nevoie de cel puțin doi colegi care să îl ajute, însă oamenii nu sunt interesați să ocupe astfel de joburi în agricultură. Potrivit lui Cristi Boghiu, este destul de greu, deoarece nu mai sunt oameni specializați în meseria de tractorist sau mecanic agricol. Nu mai există școli și nu mai sunt oameni dornici să învețe. Cei care sunt interesați să învețe vin, dar stau doar o perioadă foarte scurtă și apoi aleg să facă altceva, plecând.

Salariile din agricultură se apropie de cele din IT, însă nimic nu pare să motiveze tinerii să se angajeze în acest domeniu.

Potrivit reporterului Clara Mihociu de la Observator, în medie, un tractorist câștigă lunar în jur de 4000 de lei, cu variații în funcție de regiunea țării și sezon. În sud, salariile sunt mai mici, în jur de 6000 de lei în est și nord-est, iar în vest pot depăși chiar și 10.000 de lei pe lună.

Chiar și cu salarii competitive, tractoriștii sunt greu de găsit, mai ales pentru mașinile mai vechi de 40 de ani. Un exemplu este Nea Miluță, în vârstă de 85 de ani, care își gestionează singur 15 hectare de teren agricol.

Reporter: „De cât timp nu aveți tractorist?”

Miluță Cojocaru, fermier: „Nu am avut niciodată. Numai eu am muncit.

Majoritatea tinerilor specializați în agricultură preferă să plece în străinătate în loc să lucreze în fermele din România. De exemplu, de pe băncile Universității „Științele Vieții” din Iași ies anual 30 de absolvenți care pot manevra utilajele agricole. Totuși, mulți aleg să plece în străinătate în căutarea unor oportunități mai bune, lăsând astfel un deficit de aproximativ 300-400 de tractoriști în fermele din România, conform estimărilor trimise de asociațiile agricole către Ministerul Agriculturii.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *