logo
RNTV Live

Memorialul “Stâlpul Ruşinii”, în amintirea masacrului din Piaţa Tiananmen, la Berlin, a fost dezvăluit

FILE PHOTO: Flowers are laid on the “Pillar of Shame — A memorial for Tiananmen” by Danish artist Jens Galschiot, during a candlelight vigil at the University of Hong Kong
Dumitrache Catalina

La Berlin a fost instalat un memorial intitulat “Stâlpul Ruşinii”, în amintirea suprimării violente a mişcării de protest din Piaţa Tiananmen din Beijing, pe 4 iunie 1989.

,,Stâlpul Ruşinii” este o copie a memorialului ridicat de artistul danez Jens Galschiot în Hong Kong și a fost prezentat luni, 22 mai.

,,Stâlpul Ruşinii” din Hong Kong a fost expus în diferite locaţii timp de mai bine de două decenii, cel mai recent în campusul Universităţii din Hong Kong.

Sculptura de aproximativ opt metri înălţime a fost demontată în cursul nopţii şi depozitată acolo la sfârșitul anului 2021.

,,Stâlpul Ruşinii “a fost confiscat recent, potrivit Fundaţiei pentru Libertate Axel Springer din Berlin.

Proiectele artistului Jens Galschiot sunt răspândite în mai multe locuri din întreaga lume.

Realizate din metal sau beton, sculpturile acestuia înfăţişează un grup de corpuri împletite, care reprezintă opresiunea indivizilor în impulsul lor spre libertate. Galschiot doreşte să indice, prin operele sale artistice, evenimente care nu ar trebui repetate.

Unul din stâlpi se află în Brazilia și comemorează lupta Mişcării Muncitorilor Fără Pământ; la Roma, abordează malnutriţia globală; o coloană amplasată în Mexic reprezintă 54 de victime ale
masacrului din statul Chiapas în 1997, când paramilitarii au atacat o comunitate indigenă.

Galschiot a planificat iniţial un ,,Stâlp al Ruşinii” în memoria victimelor Holocaustului, dar din cauza lipsei de sprijin, proiectul a eşuat până acum.

Sursă: AGERPRES

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor