Comisia Europeană a introdus o serie de măsuri pe termen scurt cu scopul de a preveni penuria de medicamente în cursul acestei ierni și iernile următoare. Aceste măsuri au caracter provizoriu, în timp ce o propunere de revizuire a regulamentelor farmaceutice este în curs de analiză de către forțele legislative cheie ale Uniunii Europene (UE).

După pandemia COVID-19 și penuria de medicamente care a rezultat în urma perturbărilor din lanțul de aprovizionare, Comisia Europeană a propus în luna aprilie prima mare reformă a reglementărilor sale farmaceutice. Această reformă are ca obiectiv crearea unei uniuni mai strânse în domeniul sănătății.

Una dintre măsurile cheie pe termen scurt este instaurarea unui mecanism voluntar între statele membre, cu scopul de a acoperi deficitul de medicamente din întreaga Uniune în această iarnă. Acest mecanism permite statelor membre să comunice altor state membre nevoile pentru anumite medicamente aflate în criză critică la nivel național, astfel încât acestea să poată indica disponibilitatea stocurilor ce ar putea fi redistribuite.

De asemenea, Comisia dorește să instituie o schemă de achiziție comună pentru antibiotice și medicamente pentru anumite afecțiuni respiratorii înainte de iarna din anii 2024-2025.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), împreună cu statele membre, va restrânge lista de medicamente critice în urma solicitărilor venite din partea statelor membre, printre care Belgia, Franța, Spania și Germania. Aceste solicitări au avut ca scop îmbunătățirea securității aprovizionării și dezvoltarea unei legislații privind medicamentele critice în UE.

Lista revizuită va fi finalizată până la sfârșitul anului, iar fiecare medicament inclus în listă va fi supus unei evaluări a vulnerabilității, iar ulterior se vor purta discuții cu industria pentru a crește producția respectivă. Orice măsuri luate cu privire la această listă vor fi implementate până în luna aprilie a anului viitor.

În ultimele decenii, UE a devenit tot mai dependentă de India și China pentru medicamentele generice și ingredientele farmaceutice active, după ce producția a fost delocalizată din cauza poluării ridicate din UE.

La începutul anului 2024, UE va lansa o Alianță a Medicamentelor Critice, o versiune inițială a unei legislații privind medicamentele critice, pentru a dezvolta coordonarea între Comisie, industrie, societatea civilă și autoritățile naționale cu privire la o listă scurtă de medicamente.

Obiectivele includ relocalizarea producției, diversificarea surselor de ingrediente-cheie, coordonarea stocării și stabilirea unei capacități de producție prealocată în caz de urgență, similară cu situația pandemiei de COVID-19.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *