logo
RNTV Live

Măsuri luate de Rusia pentru oprirea emigrării evreilor ruși în Israel

MzdlM2JiYmZlNDlkMTNhOTExYjM4NWJiZDQ2.thumb
Theo Tănăsescu

Măsuri pentru oprirea emigrării evreilor ruși în Israel, Rusia ia măsuri pentru oprirea emigrării evreilor ruși în Israel.

Ministerul justiției al Federației Ruse vrea să închidă filiala Agenției Evreiești (organizația care se ocupă cu emigrarea evreilor din toată lumea în Israel) din Rusia acuzând-o că ar fi trimis în străinătate date confidențiale despre cetățeni ruși, transmite ziarrul britanic The Times. Vineri, un tribunal din Moscova a respins cererea agenției de a se desfășura un proces de mediere de două luni, aprobând în același timp o amânare cu o lună a procesului.

Este posibil ca până la 40.000 din cei între 165.000 și 200.000 de evrei estimați a trăi în Rusia, să fi plecat în Israel de când președintele Vladimir Putin a lansat invazia în Ucraina în februarie.

Rabinul-șef al Moscovei aflat în exil, Pinchas Goldschmidt, consideră că motivele reale ale tentativei de oprire a exodului evreilor sunt două: criticile lui Yair Lapid, prim-ministrul interimar al Israelului, cu privire la războiul din Ucraina, și „exodul creierelor” asociat cu exodul evreilor ruși în Israel.

Lapid a înfuriat Moscova, acuzând Rusia de crime de război în Ucraina, când încă era ministru de externe, în aprilie. El a mai spus că nu a existat „nicio justificare” pentru invazia lui Putin.

Goldschmidt, care este președinte al Conferinței Rabinilor Europeni, a fugit din Rusia în martie și a condamnat deschis războiul. El își împarte acum timpul între Ierusalim și Europa. Rabinul a spus la The Times că, într-o atmosferă de intoleranță față de criticile străine la Moscova, era „de așteptat să existe repercusiuni la nivel bilateral” ca urmare a comentariilor lui Lapid.

„Rusia este preocupată de exodul creierelor, dar guvernul rus a făcut mult mai mult pentru a grăbi exodul creierelor în ultimele 176 de zile decât Agenția Evreiască”, a spus el. „Dacă vrea să o oprească, ar trebui să oprească războiul”.

Mai multe știri pe republikanews.ro

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Mai multe informații gasiți aici:Rusia ia măsuri pentru oprirea emigrării evreilor ruși în Israel, pe fondul exodului cauzat de războiul împotriva Ucrainei – The Times (g4media.ro)

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor