logo
RNTV Live

Marți au fost livrate în Fâșia Gaza 468 de camioane încărcate cu ajutoare umanitare

camioane-ajutoare-gaza
Constantin Corina

Armata israeliană a raportat că în ziua de marți au intrat în Fâșia Gaza 468 de camioane cu ajutoare umanitare, reprezentând cel mai mare număr de transporturi de acest fel de la începutul conflictului dintre Israel și Hamas

În ultimele trei zile, peste 1.200 de camioane cu ajutoare umanitare au fost aduse în Gaza, marcând o creștere semnificativă a conflictuluilor într-un moment în care Israelul se află sub presiune pentru a furniza mai mult ajutor civililor din Fâșia Gaza, amenințați de foamete.

Numărul de 468 de camioane „inspectate și transferate în Gaza” marți reprezintă cel mai mare număr de camioane cu ajutoare intrate într-o zi de la începutul războiului, conform declarației armatei.

Coordonând activitățile civile ale armatei în teritoriile palestiniene, COGAT a raportat, de asemenea, un număr zilnic record de camioane care au intrat duminică (322) și luni (419).

În martie, agenția ONU pentru refugiații palestinieni, UNWRA, a înregistrat o medie de 150 de camioane zilnic în Fâșia Gaza, mult sub cele 500 de camioane care intrau în medie înainte de începerea războiului pe 7 octombrie.

Cererea internațională, inclusiv din partea Statelor Unite, de deschidere a pasajelor către nordul teritoriului palestinian, unde criza umanitară este cea mai gravă, a fost în creștere în ultimele săptămâni.

Armata israeliană a comunicat marți că 47 dintre cele 468 de camioane cu ajutoare care intră în Fâșia Gaza erau destinate populației din nordul teritoriului.

ONG-urile și Israelul se acuză reciproc pentru livrarea lentă, organizațiile umanitare criticând inspecțiile stricte ale vehiculelor de către autoritățile israeliene, în timp ce acestea din urmă acuză organizațiile umanitare de incapacitatea de a distribui ajutoarele în Fâșia Gaza.

Un purtător de cuvânt al Oficiului pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) de la Geneva a reclamat marți că “jumătate din convoaiele pe care am încercat să le trimitem în nord cu alimente au fost refuzate” de autoritățile israeliene și a cerut Israelului să faciliteze pătrunderea camioanelor în Fâșia Gaza.

Săptămâna trecută, Israelul a anunțat că intenționează să permită livrarea „temporară” de ajutoare în Fâșia Gaza prin portul Ashdod, situat la 40 km nord de Gaza, și punctul de trecere Erez din sudul țării.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor