A devenit obișnuință în România ca orice candidat serios la președinție să efectueze o vizită în SUA, în încercarea de a câștiga sprijinul americanilor pentru alegeri.
Foștii candidați Adrian Năstase sau Victor Ponta au efectuat vizite în SUA și au fost primiți la Casa Albă.
Surse politice indică că premierul Marcel Ciolacu planifică o vizită în SUA la începutul lunii decembrie. Până în prezent, nu sunt disponibile multe informații cu privire la întâlnirile programate în SUA, însă există posibilitatea ca el să fie primit de către Joe Biden la Casa Albă.
Informația, care se răspândește în cercurile politice, a fost adusă în atenție și de către analistul Cozmin Gușă, care susține că o posibilă vizită a lui Ciolacu în SUA ar putea avea o influență semnificativă în perspectiva alegerilor prezidențiale de anul viitor.
”Cel care va muta primul, însă, în competiția pentru câștigarea sprijinului SUA va fi Ciolacu, ce își va anunța în zilele următoare o vizită oficială la Washington, vizită pe care fidelii săi o prezintă ca fiind determinantă pentru obținerea susținerii partenerului strategic. Vizita poate fi importantă, dar deloc determinantă. Orice strateg american de la desk-ul România (adică de la băncuța aia România, cum se zice, e un birou la Departamentul de Stat) va propune prin primăvară susținerea unui candidat fidel Americii, ce-i drept, dar cu șanse electorale reale; adică americanii vor dori să parieze pe un cal câștigător. Ei bine, aici e buba mare pentru Ciucă, care nu are potențial de cal câștigător, adică de candidat învingător, și mai are și un partid, PNL-ul, a cărui susținere publică se topește pe zi ce trece. De aici vine și optimismul lui Ciolacu legat de faptul că el ar putea să fie alesul americanilor, dar și în cazul său treburile sunt în involuție. Pe lângă luptele mari din partid, ce-l vor uza, Ciolacu mai are problema intrării pe un trend de încredere publică, normal cumva pentru un premier cu o guvernare slabă, așa cum se vede până acum. Numai că, în cazul lui Marcel Ciolacu, decăderea apare azi că ar putea fi vertiginoasă în 2024, v-o spun în calitate de specialist în campanii electorale. Același lucru pe care-l știu eu îl știu și strategii americani de la desk-ul România din Departamentul de Stat care, vă asigur, că nu-l întreabă nici pe ambasadorul Muraru, nici măcar pe ambasadoarea Kavalec despre cine și de ce și cum să fie susținut dintre candidații din România.”, scrie Cozmin Gușă.