Marcel Boloş anunţă principalele direcţii ale bugetului pe 2024: Pensiile, salariile profesorilor şi investiţiile pe programul Anghel Saligny

marcel-bolos-770×540
Dumitrache Catalina

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a comunicat luni principalele orientări ale bugetului de stat pentru anul 2024, după discuțiile purtate cu deputații liberali. Boloș a menționat că în buget vor fi incluse cheltuieli importante, precum majorarea pensiilor, a salariilor profesorilor și investiții semnificative în programul Anghel Saligny, asigurând totodată că nu vor exista creșteri de taxe și impozite.

“Am discutat detaliile bugetului pentru anul 2024. Primul aspect se referă la cheltuielile cu pensiile, atât pentru ajustarea acestora la inflație începând cu 1 ianuarie, cât și pentru recalcularea din 1 septembrie, pentru a include aceste sume în buget. Banii necesari pentru aceste modificări au fost integrați în proiectul bugetar pentru 2024. Apoi, al doilea aspect este legat de drepturile profesorilor și de cheltuielile suplimentare ale bugetului de stat, care vizează ajustarea și indexarea sau majorarea salariilor cadrelor didactice, cu decizii finale așteptate în zilele următoare. A fost de asemenea convenit ca programul Anghel Saligny să beneficieze de sprijin în anul 2024, cu proiecte de infrastructură relevante pentru comunitățile locale”, a declarat ministrul Boloș după ședința grupului parlamentar al PNL.

Boloș a subliniat, de asemenea, angajamentul PNL pentru susținerea pilonului 2 de pensii și a menționat că vor fi implementate măsuri digitale și proiecte de fraudă pentru a sprijini veniturile bugetului.

Discuțiile au fost concentrate în special asupra elaborării bugetului de venituri și cheltuieli. Boloș a confirmat că pentru anul 2024 nu vor exista creșteri de taxe și impozite, oferind astfel un cadru de predictibilitate pentru mediul de afaceri.

Ministrul Finanțelor a subliniat că bugetul pentru 2024 este “total diferit” față de cel precedent și a prezentat perspectivele digitale care vor însoți bugetul. Cu toate acestea, detalii exacte privind sumele vor fi furnizate odată cu finalizarea proiectului de buget. Boloș a menționat că deficitul pentru anul 2023 este estimat la 5,5% din PIB și a indicat suma de 4,6 miliarde de lei necesară pentru majorarea salariilor din domeniul educației. De asemenea, a anticipat reglementări iminente în privința veniturilor nefiscale, cu accent pe redevențe.

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

COREP 07 SRL - Firma de constructiiblejoigratielanovacgristotermo-ploiestiromsilvaspalatoria-haroldrompetromparc industrialCabinet veterinareko-angajeazaekond-angajeazasponsor