logo
RNTV Live

Manuscrisul original al lucrărilor Sherlock Holmes ar putea fi scos la licitație pentru suma de 1,2 milioane de dolari

n11497-xxxxx-mrkt-196-1068×780
Dudau Andreea Valentina

Într-o seară caldă de vară din 1889, Arthur Conan Doyle și Oscar Wilde s-au întâlnit la cină la celebrul hotel Langham din Londra împreună cu J.M. Stoddart, un om de afaceri american și editor al revistei Lippincott’s Monthly Magazine. Ce s-a întâmplat după?

Într-o seară călduroasă de vară din 1889, Arthur Conan Doyle și Oscar Wilde s-au reunit pentru o cină la faimosul hotel Langham din Londra, alături de J.M. Stoddart, un om de afaceri american și editor al revistei Lippincott’s Monthly Magazine. La finalul serii, Wilde a acceptat să scrie „The Picture of Dorian Gray”, în timp ce Conan Doyle a convenit să lucreze la „The Sign of Four”, una dintre cele mai remarcabile povestiri ale celebrului detectiv Sherlock Holmes. În prezent, scrisorile lui Conan Doyle care detaliază acea întâlnire și singurul său manuscris de mână al „Semnului celor patru” sunt scoase la licitație de către Sotheby’s New York, alături de alte comori literare.

Se estimează că manuscrisul în sine ar putea aduce până la 1,2 milioane de dolari, având în vedere semnificația și unicul său statut de cel mai valoros articol Conan Doyle vreodată oferit la licitație, conform unui comunicat Sotheby’s.

Selby Kiffer, specialistul internațional senior al casei de licitații pentru cărți și manuscrise, a declarat pentru CNN: „Este greu să găsești doi autori contemporani mai diferiți decât Conan Doyle și Oscar Wilde. Totuși, iată-i la aceeași masă, discutând despre proiectele lor actuale. Această imagine ne oferă o perspectivă rară asupra genezei și creării manuscrisului.”

Manuscrisul în sine este remarcabil de bine întreținut, conținând doar editările lui Stoddart pentru adaptarea ortografiei la standardul american și câteva cuvinte tăiate, în timp ce Conan Doyle însuși a adus ajustări.

Celelalte manuscrise supraviețuitoare ale lui Conan Doyle, majoritatea fiind în muzee, prezintă și ele mici semne de editare. „Semnul celor patru” a fost al doilea roman cu Sherlock Holmes scris de Conan Doyle, comandat de Stoddart pentru a capitaliza popularitatea primei aventuri a detectivului, „Studiul în roșu”.

Revista Lippincott a publicat povestea în 1890, iar aventurile lui Holmes și Dr. Watson s-au dovedit din nou extrem de populare atât în Statele Unite, cât și în Marea Britanie.

Manuscrisul face parte dintr-o colecție asamblată de Dr. Rodney P. Swantko, un colecționar din Chicago, care a decedat acum doi ani.

Alte loturi includ patru romane semnate de F. Scott Fitzgerald, dintre care unul este o copie a „Marelui Gatsby”, semnată de Scott și Zelda, în numele soției sale, estimată să aducă până la 250.000 de dolari.

În cadrul licitației se vor regăsi și exemplare din prima ediție a romanului „Lolita”, adresate și trimise de către autorul său, Vladimir Nabokov, colegului scriitor Graham Greene și soției sale, Vera.

Licitația va avea loc sub forma unei vânzări live la New York, începând cu ora 10 dimineața, pe 26 iunie.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor