Mănăstirea CaraimanMănăstirea Caraiman

Mănăstirea Caraiman, în topul atracţiilor turistice de pe Valea Prahovei

De aproape 10 ani, la poalele munţilor Bucegi a luat naştere unul dintre cele mai frumoase lăcaşe de cult pe Valea Prahovei. Nu doar aspectul exterior al acesteia îi atrage pe turişti, ci şi povestea din spatele construcţiei acestuia. Ridicată la inițiativa Preacuviosului Părinte Gherontie Puiu, Biserica de lemn din poieniţa  aflată sub paza Crucii Craiaman ascunde o poveste aproape incredibilă.

 

Părintele Gherontie Puiu în vremea când era bolnav și a fost internat în spital în urma unui accident vascular a avut un vis în care a văzut-o pe Maica Domnului care i-a spus: „Vei găsi un brad cu şase ramuri, lângă o apă curgătoare, pe un plai de unde se vede marea Cruce. Acolo să faci mănăstirea!”.
În urma acestui vis părintele Gherontie Puiu, cu ajutorul Maicii Domnului, a găsit locul indicat de Ea în această zonă minunată a României de pe Valea Prahovei.
Munţii îmbrăcaţi în verdele sincer al brazilor sunt ca o fortificaţie ce ocrotesc poiana în care se va construi mănăstirea. Culoarea senină a cerului îţi induce o stare de pace, iar Crucea din vârful Caraimanului este ca un mesager al credinţei ce priveşte în poiana însorită.

http://www.manastireacaraiman.ro/

Povestea impresionanta a ctitorului Gherontie Puiu umple şi acum inimile turiştilor de credinţă.

Viaţa lui a fost dăruită credinţei şi punctată de minuni. Mama sa a murit la naştere şi cum pruncul nu dădea niciun semn de viaţă moaşa l-a aruncat cu placentă cu tot într-o groapă de gunoi. O femeie care a trecut absolut întâmplător pe acolo l-a auzit scâncind, l-a găsit îngheţat de frig şi plin de furnici şi l-a salvat.

Din copilărie a manifestat o credinţă ieşită din comun şi cum hotărâse să-şi închine viaţa celor sfinte a intrat ca frate la mănăstirea Neamţului. Fiind tânăr, decretul din 1959 care restricţiona activităţile religioase l-a obligat să plece din obştea monahală văzându-se obligat să se întoarcă în lumea pe care o părăsise.

O viaţă plină de încercări

Nu a putut suporta batjocura cu care era tratată religia de puterea comunistă şi s-a hotărât să fugă din ţară pentru a ajunge la muntele Athos. A a fost prins. Au urmat 15 ani de muncă silnică la Periprava. Reuşind să fugă din lagăr, a trăit 10 ani într-o peşteră din munţii Bucegi, hrănindu-se cu ierburi şi rugându-se Fecioarei Maria.

Aceasta i s-a arătat de mai multe ori în vis şi el i-a promis să înalţe un schit întru cinstirea Ei. După 1989 s-a întors la mănăstirea Neamţ unde a fost hirotonit preot şi trimis la o mănăstire mică din Moldova unde a ajuns stareţ. Aici a suferit un atac cerebral rămânând cu hemiplegie. A fost trimis la recuperare la sanatoriul din Sinaia. Gândul de a ridica un schit în inima Bucegilor la poalele Caraimanului nu l-a părăsit niciun moment deşi sufletul era cuprins de tristeţe văzându-se în starea jalnică in care ajunsese.

Într-o noapte i se arătă Fecioara care-i spuse unde va fi şi cum va arăta locul în care-i va ridica locaşul. Părintele suferea îngrozitor căci se simţea neputincios şi ştia că nu va putea ajunge în munţi să caute acest loc. A doua zi s-a ridicat zdravăn din patul în care zăcea şi a purces la drum. S-a oprit într-o poiană în mijlocul căreia era un brad gros cu şase ramuri puternice şi de unde se vedea Crucea Caraimanului, aidoma ca în vis.

Visul devenit realitate

În 1998 a căpătat binecuvântarea patriarhului Teoctist pentru construcţia schitului care a fost sfinţit în 2001 cu hramul Adormirea Maicii Domnului. Acesta este o bisericuţă sveltă de lemn pe care a construit-o ajutat de localnici şi prin implicarea financiară a primăriei Buşteni. În jurul bradului apărut în vis a ridicat un azghiamatar şi un rând de chilii. Tot atunci s-a pus piatra de temelie pentru construcţia unei biserici mari de piatră care a fost ridicată între 2002-2007. Schitul a devenit din 2008 Mănăstirea Caraiman iar biserica de piatră a fost sfinţită cu hramul Înălţarea Sfintei Cruci.

Citeşte mai multe pe: http://amfostacolo.ro/impresii9.php?iid=47647&d=manastirea-caraiman–busteni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *