Malaysia consideră posibilitatea reluării căutărilor pentru zborul MH370, care a dispărut acum zece ani în Oceanul Indian, reprezentând unul dintre cele mai mari mistere din istoria aviației civile!


Premierul malaysian Anwar Ibrahim a anunţat luni că ar fi „fericit să relanseze” căutările zborului MH370, în cazul în care există dovezi „convingătoare”, la aproape zece ani de la dispariţia de pe ecranele radar a unui Boeing 777 care efectua zborul 370 al companiei Malaysia Airlines, niciodată găsit, unul dintre marile mistere din istoria aviaţiei civile.

„Dacă există dovezi convingătoare că trebuie să le relansăm, vom fi fără îndoială bucuroşi să o facem”, a declarat premierul Anwar Ibrahim, răspunzând unei întrebări despre căutarea avionului, „dispărut” la 8 martie 2014 cu 239 de pasageri la bord. „Este un dosar care afectează viaţa oamenilor şi tot ceea ce trebuie să fie făcut trebuie să fie făcut”, a adăugat el în timpul unei vizite la Melbourne, în Australia.

Zborul 370 al companiei Malaysia Airlines, un Boeing 777, a „dispărut de pe ecranele radar la 8 martie 2014 în timp ce efectua un zbor de la Kuala Lumpur la Beijing. Această dispariţie rămâne unul dintre cele mai mari mistere din istoria aviaţiei civile. Căutările subacvatice conduse de guvernele Australiei, Malaysiei şi Chinei au fost suspendate în ianuarie 2017, după ce autorităţile au apreciat că epava probabil nu se afla într-o zonă de căutări de 120.000 de kilometri pătraţi.

Duminică, în apropierea capitalei malaysiene Kuala Lumpur, aproximativ 500 de rude și susținători s-au adunat într-un centru comercial pentru a participa la o „zi a amintirii”, iar multe dintre acestea păreau vizibil copleșite de tristețe. Printre acestea se numără și rude care au călătorit din China, de unde erau originare aproape două treimi dintre pasageri.

„Ultimii zece ani au fost pentru mine un adevărat rollercoaster emoțional”, a declarat AFP Grace Nathan, o avocată în vârstă de 36 de ani, a cărei mamă, Anne Daisy, în vârstă de 56 de ani la acea vreme, se afla la bordul avionului. Ea s-a adresat mulțimii și a cerut Guvernului malaysian să inițieze noi căutări.

Ministrul malaysian al Transporturilor, Anthony Loke, a declarat presei că „Malaysia este determinată să găsească avionul”. El a subliniat că „costul nu este o problemă” în această privință.

Loke a anunțat că urma să se întâlnească cu reprezentanții societății de explorare marină Ocean Infinity, cu sediul în Texas, care a efectuat – fără succes – căutările anterioare, pentru a discuta despre o nouă operațiune de căutare.

Atunci când Malaysia a suspendat căutările în 2017, experții au identificat o altă zonă probabilă – de 25.000 de kilometri pătrați – pentru căutare, însă atât Australia, cât și Malaysia au considerat că probabilitatea de a găsi avionul în această zonă nu era suficient de mare pentru a extinde operațiunile.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *