Mâine, cadrele didactice din învățământul preuniversitar vor intra în grevă de advertisment, în intervalul orar 11:00-13:00, timp în care cursurile nu se vor desfășura, au anunțat președinții Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Federației Sindicatelor din Educație „Spirt Haret” și Federației Națională Sindicală „Alma Mater”.
Ion Duță, președintele Sindicatului „Școala Prahovei”, a precizat că, în Prahova intră în grevă de avertisment 2.600 de membri de sindicat (personal didactic și nedidactic) din 180 de unități de învățământ.
Astfel, în intervalul orar menționat, profesorii vor intra la ore, vor supraveghea copiii, dar nu se vor face activităţile prevăzute în fişa postului.
În cazul în care nu vor exista reacții din partea autorităților, organizațiile sindicale amenință cu grevă generală, începând cu data de 22 mai 2023.
Săptămâna trecută, salariaţii din învăţământ din toate judeţele ţării au participat la un marş de protest organizat de către federaţiile sindicatele din Educaţie. Acţiunea a avut scopul de a atrage atenţia asupra problemelor cu care se confruntă sistemul de învăţământ românesc, în mod special, angajaţii – personalul didactic, nedidactic şi didactic auxiliar.
Revendicările sindicaliştilor din educaţie vizează: majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic; instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic.
De asemenea, sindicaliştii solicită acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ; acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.); creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii; renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.