logo
RNTV Live

Maia Sandu abordează decizia referitoare la premiul controversat primit la Timișoara: ‘Nu suntem singurii, nici cei din urmă’

image-2022-06-18-25628404-41-maia-sandu
Iorgu Theo

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat că premiul în valoare de 30.000 de euro primit la Timișoara va fi donat unei organizații de caritate. Ea a subliniat că nu există probleme de legalitate în legătură cu acest premiu, conform Unimedia. Sandu a explicat că acesta este un premiu acordat pentru promovarea valorilor europene, iar membrii juriului sunt persoane respectabile pe care ea îi respectă, motiv pentru care a acceptat premiul. De asemenea, Maia Sandu a menționat că suma de bani se află încă la Timișoara.

„Există un răspuns dat de CNA, care spune că este permis de lege să se accepte un premiu. Nu suntem primii, nici ultimii. Nu este primul premiu pe care îl primesc. A mai fost un premiu acum doi ani, oferit de o organizație din Norvegia, și acel premiu a fost donat. Nu există o problemă de legalitate. Nu este un lucru ilegal”, a declarat Maia Sandu.

„Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) de la Chişinău a transmis, în 23 ianuarie, că președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, poate să primească premiul de 30.000 euro oferit recent de municipiul Timişoara, întrucât termenul de „premiu” nu se regăseşte în lista termenilor care se circumscriu noţiunii de „cadou”. Precizările vin după ce Preşedinţia Republicii Moldova a cerut lămuriri în acest sens, ca urmare a apariţiei unor polemici pe această temă. Maia Sandu a primit la 13 ianuarie premiul „Timişoara Pentru Valori Europene”, care este însoţit de suma de 30.000 euro.

Premiul a deranjat la Moscova
Premiul a deranjat la Moscova, unde purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, a comentat pe larg pe această temă, în briefingul său din 17 ianuarie, cu acuzaţii la adresa Maiei Sandu, care ar facilita „colonizarea” Moldovei de către România.

În aceeaşi zi, deputata Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS, aflat la guvernare) Olesea Stamate, preşedintă a Comisiei juridice, numiri şi imunităţi din Parlamentul de la Chişinău, a declarat la o emisiune TV că legislaţia nu permite ca şefa statului să accepte un astfel de premiu.

A doua zi, purtătoarea de cuvânt a Preşedinţiei, Irina Gotisan-Sotnic, a anunţat că administraţia prezidenţială s-a adresat Centrului Naţional Anticorupţie solicitând clarificări cu privire la premiul de 30 000 euro. Aceasta a adăugat că, din punctul de vedere al instituţiei, astfel de premii nu reprezintă un cadou.

Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a reacţionat şi el la criticile apărute în spaţiul public faţă de premiul oferit Maiei Sandu. Într-o postare publicată pe Facebook, Fritz a precizat că suma de 30 000 de euro nu a fost încă virată şi că atacurile venite din partea Rusiei demonstrează că a fost o decizie bună ca preşedinta Republicii Moldova să fie prima laureată al acestui premiu nou instituit.

COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestiromsilvaspalatoria-haroldrompetromparc industrialCabinet veterinareko-angajeazaekond-angajeazasponsor