Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat finalizarea procesului de selecție a studenților cetățeni străini care provin din afara spațiului Uniunii Europene pentru acordarea de burse în anul universitar 2023-2024. Pentru acest Program anual de burse oferite de statul român, prin intermediul Ministerului de Externe, cu sprijinul Ministerului Educației, au fost depuse un număr record de 50.858 de cereri pe platforma StudyinRomania, în perioada 15 decembrie 2022 – 1 martie 2023.

Aceasta reprezintă o creștere semnificativă față de anii precedenți, cu 959 de cereri pentru 2020-2021, 4.593 pentru 2021-2022 și 44.733 pentru 2022-2023.

Prin intermediul digitalizării procesului de candidatură în limbile engleză și franceză, pe platforma electronică StudyinRomania, pusă la dispoziție de MAE, cu sprijinul Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), s-a înregistrat un interes tot mai mare al studenților străini pentru oferta educațională a universităților românești.

Procesul de selecție a ținut cont de criterii precum excelența academică, diversitatea geografică și echilibrul de gen, alături de obiectivele de politică externă ale României în relație cu statele de proveniență ale candidaților.

Cele 500 de burse acordate au fost oferite studenților din 116 state de pe cinci continente, cu o distribuție geografică echilibrată: 46,4% din Africa Sub-sahariană, 11,8% din Asia de Sud și de Est, 8,4% din America de Sud, 7,8% din America Centrală, 5,4% din Caucaz și Asia Centrală, 5,2% din Orientul Mijlociu, 4,6% din Caraibi, 3,8% din Africa de Nord, 3,6% din Golful Persic și 3% din restul regiunilor.

Dintre aceste burse, 288 au fost acordate pentru studii de licență, 202 pentru studii de master și 10 pentru studii doctorale, acoperind o gamă variată de domenii, precum inginerie, informatică, administrarea afacerilor, agronomie, finanțe, economie, relații internaționale, studii europene, cinematografie și media, psihologie.

Prin Programul anual de burse, MAE contribuie la promovarea educației în spiritul înțelegerii interculturale, al cunoașterii și respectării drepturilor fundamentale ale omului, reprezentând o modalitate de combatere a intoleranței, radicalizării în rândul tinerilor, tensiunilor dintre comunități și discursului instigator la ură, fenomene în creștere la nivel global. Această inițiativă sprijină, de asemenea, consolidarea relațiilor bilaterale cu statele de proveniență a studenților și promovarea activă a instituțiilor de învățământ superior românești la nivel mondial.

Sursă: AGERPRES

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *