Maduro, în pragul unui conflict iminent: Armata din Guyana se află în stare de alertă maximă

Venezuelan President Nicolas Maduro attends an event at the National Electoral Council, in Caracas
Theo Tănăsescu

Președintele venezuelean Nicolas Maduro a intensificat tensiunile în disputa teritorială referitoare la regiunea Essequibo, cunoscută pentru resursele petroliere abundente, și controlată de țara vecină Guyana de peste un secol, conform informațiilor furnizate de Rador Radio România.

Președintele din Guyana a anunțat că a plasat armata în stare de alertă ridicată.

La scurt timp după încheierea votului de duminică în cadrul referendumului din Venezuela, președintele Maduro a făcut cunoscut un nou pas în privința disputei teritoriale cu țara vecină, Guyana.

Liderul venezuelean a instruit compania națională de petrol, Petróleos de Venezuela (PDVSA), să înceapă eliberarea de licențe pentru extracția de resurse minerale, gaze și petrol în zona disputată Essequibo. În plus, un proiect de lege privind transformarea regiunii într-un nou stat venezuelean, denumit Guayana Esequiba, va fi prezentat Adunării Naționale, care este controlată de partidul său.

Anunțul acestor măsuri a survenit doar două zile după un vot fără consecințe juridice desfășurat în Venezuela, referitor la suveranitatea regiunii Essequibo. Această zonă, cu rezerve bogate de petrol, este situată într-o regiune de junglă, având o suprafață de aproximativ 160.000 de kilometri pătrați.

COREP 07 SRL - Firma de constructiiblejoigratielanovacgristotermo-ploiestiromsilvaspalatoria-haroldrompetromparc industrialCabinet veterinareko-angajeazaekond-angajeazasponsor