Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a participat vineri la reuniunea ministerială a Formatului Bucureşti 9 (B9), organizată în cadrul celei de-a 78-a sesiuni a Adunării Generale a ONU. Cu acest prilej, oficialul român a evidențiat importanța menținerii preocupării NATO pentru evoluțiile din Marea Neagră și a exprimat aprecierea pentru sprijinul și solidaritatea acordate de SUA și aliații acestora României, în contextul incidentelor recente care au avut loc pe teritoriul țării noastre ca urmare a războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Participanții la reuniunea Formatului București 9, care a inclus miniștrii din țările situate pe Flancul Estic al NATO și un dialog cu SUA, au discutat despre evoluțiile legate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Aceștia au subliniat importanța sprijinului acordat de Statele Unite pentru țările de pe Flancul Estic al NATO, precum și consolidarea poziției aliate în această regiune.

Ministrul Luminiţa Odobescu a exprimat recunoștința pentru sprijinul și solidaritatea manifestate de SUA și aliații acestora față de România, având în vedere evenimentele recente care au avut loc pe teritoriul țării ca urmare a conflictului dintre Rusia și Ucraina.

Ministrul român a subliniat, de asemenea, importanța menținerii Mării Negre și a regiunii în atenția NATO, precum și consolidarea măsurilor de descurajare și apărare în concordanță cu deciziile liderilor aliați.

Potrivit MAE, discuțiile au evidențiat importanța și utilitatea dialogului în cadrul acestui format, creat la inițiativa României și a Poloniei, pentru coordonarea preocupărilor țărilor aliate de pe Flancul Estic.

De la începutul conflictului dintre Rusia și Ucraina, Formatul B9 a fost folosit în mod regulat, la diverse niveluri, pentru consultări și evaluarea implicațiilor unor dezvoltări relevante pentru coordonarea la nivel aliat. Organizarea acestei reuniuni în cadrul sesiunii la nivel înalt a Adunării Generale a ONU transmit un semnal puternic cu privire la unitatea aliaților și la importanța regiunii pentru securitatea euroatlantică.

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *