logo
RNTV Live

Locul din Prahova unde strugurii stau proaspeți un an de zile

struguri
Oana Stoica

Prahovenii sunt capabili de lucruri unice, unele păstrate cu sfințenie, din generație în generație. Printre ele este și un secret despre păstrarea strugurilor proaspeți cât mai mult timp. Un secret care vine tocmai din 1927, de când datează primele documente care vorbesc despre această îndeletnicire, făcând referire la comuna Udrești, actualmente Tătaru, din Prahova. Conservarea strugurilor de masă se face în camere cu ventilaţie naturală. Aici strugurii sunt depozitați de când se culeg, din august-septembrie și rezită până la următorul cules, adică un an de zile. Metoda este eficientă numai în cazul strugurilor obținuți în Tătaru, unde specialiștii au descoperit că există condiții pedoclimatice unice. S-au făcut experiențe pe struguri proveniți din alte podgorii și s-a constatat că aceștia nu au rezistat. Între anii 1964-1968 au fost construite în localitate două depozite cu răcire naturală şi o capacitate de 150-200 tone fiecare.

Așa a ajuns comuna Tătaru să fie unică în țară. Numai localnicii de aici pot comercializa struguri de masă autohtoni din luna august pâna în aprilie-mai datorită tehnologiei străvechi. Soiurile de struguri din zonă sunt cu precădere hamburg, ceasla, coarnă și afuzalie. Strugurii de masă, datorită valorii deosebite dată de conţinutul ridicat de zaharuri uşor asimilabile, acizii organici, săruri minerale, aminoacizi şi vitamine, sunt foarte solicitaţi pentru consumul în stare proaspătă. Consumul unui kg de struguri de masă furnizează organismului uman 1200 calorii, efectele fiind multiple – redresarea organismului după eforturi, reglarea acidităţii inimii, a sistemului nervos central.

 

 

 

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor