logo
RNTV Live

Limba engleză, interzisă prin lege în actele oficiale! (vezi AICI unde)

ezgif.com-webp-to-jpg (2)
Ștefan Petre

Publicația italiană Il Sole 24 Ore anunță că limba italiană va fi obligatorie în documentele oficiale din administrația publică din Italia, iar folosirea limbii engleze chiar va atrage amenzi!

Guvernul Meloni lucrează la un proiect de lege care să impună transmiterea comunicatelor din administrația publică în limba italiană, dar și obligația de a folosi instrumente de traducere sau interpreți pentru orice eveniment sau conferință care are loc în țară, transmite presa din Italia.

Proiectul care cuprinde 8 articole interzice inclusiv utilizarea acronimelor sau numelor străine pentru rolurile în companii, cu excepția cazului în care acestea nu pot fi traduse, prevede utilizarea exclusivă a limbii italiene în contractele de muncă, iar în școli și universități, iar cursurile într-o limbă străină sunt tolerate doar dacă sunt justificate de prezența studenților străini.

G4Media scrie că proiectul de lege, semnat de Fabio Rampelli, deputat FDI și vicepreședinte al Camerei Deputaților, subliniază că, potrivit ultimelor estimări, din 2000 până astăzi, numărul cuvintelor englezești folosite a crescut cu 773%: aproape 9.000 de anglicisme sunt prezente astăzi în Dicționarul Treccani, din aproximativ 800.000 de cuvinte în limba italiană. Rampelli consideră că, în acest context, „nu mai este permisă folosirea termenilor străini a căror corespondență italiană există și este pe deplin exhaustivă”.

„Încălcarea obligațiilor”, se arată în proiectul de lege, „presupune aplicarea unei sancțiuni administrative, constând în plata unei sume de la 5.000 la 100.000 de euro”.

Textul proiectului conține „dispozițiile pentru protecția și promovarea limbii italiene”. Pe lângă diferitele obligații specifice „în vederea apărării naționalității și apărării identității”, legea instituie Comitetul pentru protecția, promovarea și valorificarea limbii italiene.

Proiectul este însă unul controversat

„Credeam că am văzut deja multe propuneri neconcludente și la limita ridicolului din partea acestei majorități, dar proiectul de lege special al vicepreședintelui Camerei Rampelli le bate pe toate. Membrul formațiunii Frații Italiei aduce o cruciadă împotriva „limbilor străine” în Parlament, prevăzând pedepse de la 5.000 la 100.000 de euro pentru oricine încalcă limba italiană. Păcat că Guvernul său este cel care a înființat Ministerul „Made in Italy”. Îl va denunța Rampelli pe colegul său de partid, Urso, care conduce un astfel de minister? Pe scurt, același guvern din care face parte este responsabil pentru „poluarea limbii italiene”, denunțată în raportul legii sale”, au declarat exponenții Mișcării 5 Stele (M5S) în Comisia de cultură din Camera Deputaților și din Senat.

Profesorul Claudio Marazzini, președintele Accademeia della Crusca: „Excesul de sancțiuni expus în proiectul de lege riscă să ridiculizeze toți iubitorii de limba italiană”

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor