logo
RNTV Live

Ligia Deca îşi modifică propriile legi promulgate de nici 8 luni: Noi schimbări pentru universității si pentru aria de discipline STEM

ligia deca
Constantin Corina

Conform Edupedu.ro, Ligia Deca a propus un proiect de Ordonanță de Urgență (OUG) care vizează modificări semnificative în legislația referitoare la învățământul preuniversitar și superior, la doar opt luni de la promulgare și după opt ani de muncă pe aceste proiecte în calitate de consilieră a lui Klaus Iohannis.

Potrivit acestui proiect, universitățile vor avea posibilitatea să construiască pe terenuri aflate în proprietatea publică a statului român sau a primăriilor, folosind fonduri externe nerambursabile sau surse proprii de venit, conform versiunii consultate de Edupedu.ro.

Totodată, Ligia Deca, propune includerea Informaticii și Arhitecturii în domeniul de discipline STEM, denumit în legislația românească ȘTIM, după ce aceste două domenii au fost excluse prin legea învățământului promulgată anul trecut.

Ligia Deca avea în plan să organizeze o conferință de presă pentru a anunța aceste modificări, programată pentru ziua de luni, 25 martie. Cu toate acestea, până la ora publicării acestui articol, duminică, 24 martie, la ora 10:40, intenția de a organiza conferința de presă nu fusese anunțată oficial.

Noi schimbări

  1. O altă modificare importantă constă în faptul că universitățile vor fi responsabile de recunoașterea atestatului de abilitare, care conferă dreptul unui cercetător sau profesor să devină conducător de doctorate în România. Această recunoaștere va fi acordată în cazul în care profesorul deține deja această calificare într-o țară membră a Uniunii Europene sau a Spațiului Economic European, sau dacă este deja conducător de doctorat într-o universitate considerată “printre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior ale lumii”.
  2. Burse pentru studii “complete și parțiale” de licență, masterat și doctorat, precum și pentru studii postuniversitare și postdoctorale, inclusiv pentru stagii de cercetare în străinătate. Aceste burse pot fi acordate de Ministerul Educației din fonduri alocate prin hotărâre a Guvernului.
  3. Posibilitatea personalului didactic auxiliar de a-și continua activitatea și după împlinirea vârstei de pensionare, la vârsta de 65 de ani, la cerere. Această extindere a activității este supusă aprobarii Senatului universitar și se bazează pe criteriile de performanță profesională și situația financiară.
  4. Adăugarea pe lista programelor de studii din domeniile științelor exacte, ingineriei și matematicii (STIM) și informatica și arhitectura. Aceste domenii au fost omise în legea trimisă spre promulgare către președintele Klaus Iohannis.

Promulgarea legilor

  • Legea învățământului superior Deca-Iohannis, promulgată pe 5 iulie 2023 de președintele Iohannis, a fost modificată deja de 2 ori prin OUG. nr. 72 / 2023 publicată în Monitor pe 1 septembrie 2023, cu 3 zile înainte de intrarea în vigoare a Legii, și prin OUG 115/2023 cunoscută ca Ordonanța austerității, acte normative inițiate de ministerul Educației condus de Ligia Deca și de Guvernul Ciolacu.
  • Legea învățământului preuniversitar Deca-Iohannis promulgată de președinte tot pe 5 iulie 2023, la 8 ani după ce a anunțat că lucrează la aceste noi pachete de legi ale educației, a fost modificată deja de 3 ori prin OUG. nr. 72 / 2023, prin OUG. nr. 115 / 2023 și prin OUG. nr. 10 / 2024.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor