logo
RNTV Live

Ligia Deca încă evită orice referire la greva din învățământ

greva_profesori_ligia_deca_salarii_educatie_cresc
Andrei-Vlăduț Gușter

Ministrul Educației, Ligia Deca, a transmis printr-un mesaj către inspectoratele școlare: „Vă asigur, stimați colegi, de întreaga mea considerație și vă mulțumesc pentru implicarea dumneavoastră în bunul mers al procesului educațional!”

Vineri, 2 iunie, documentul a fost trimis imediat după ce Guvernul a aprobat, prin Ordonanță de Urgență, majorarea salarială pe care profesorii au respins-o.

Totuși, nu se face nicio referire la cadrele didactice care sunt în grevă generală din data de 22 mai, ci doar la ordonanța de urgență. Vineri, 2 iunie, a avut loc prima conferință de presă a ministrului Educației de când a început greva profesorilor.

Ligia Deca: „De asemenea, precizam că în Nota de fundamentare a Ordonanței de Urgență nr. 53/2023 este menționat faptul că salariul mediu brut al debutantului/asistentului universitar urmează să fie stabilit în viitoarea lege a salarizării, etapizat, la nivelul salariului mediu brut pe economie. Acest lucru reprezintă un angajament al Guvernului României că principiile stabilite de Ministerul Educației împreună cu federațiile sindicale reprezentative vor fi respectate.”

Când vine vorba de „valoarea” notei de fundamentare în care apare garanția cerută de profesori că de anul viitor salarizarea în Educație va porni de la salariul mediu pe economie, Deca a răspuns că „este semnată, ca ordonanța, de cei doi miniștri inițiatori, de ministerele avizatoare, de vicepremier și de premierul României”.

De asemenea, nota de fundamentare a unei ordonanțe de urgență adoptate este un simplu document care facilitează înțelegerea ordonanței, fără să aibă o altă valoare, potrivit Curții Constituționale.

„Suntem convinși că eforturile Ministerului Educației de a finaliza în bune condiții activitățile specifice acestei perioade sunt dublate de dorința fiecăruia dintre dumneavoastră ca toți copiii să finalizeze în condiții optime anul școlar 2022-2023, iar elevii din anii terminali să susțină examenele naționale conform calendarelor actuale”, conform adresei menționate.

Sursă: edupedu.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor