logo
RNTV Live

Legea privind carantina și izolarea a fost adoptată

sursa foto Digi 24
Mihai Constantinescu

Legea privind carantina și izolarea a fost adoptată

Ieri seară, Senatul, în calitate de cameră decizională, a adoptat Legea privind carantina și izolarea.  După adoptare, proiectul stă la Parlament două zile, termen pentru contestarea la CCR. După cele 2 zile, legea va fi trimisă la promulgare. De asemenea, după promulgare, legea intră în vigoare la 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

De menţionat ests şi că a fot  eliminat articolul care prevede izolarea pacienţilor asimptomatici, în unitatile sanitare.

Iată câteva dintre prevederile legii:

-Carantina persoanelor se instituie pe baza informaţiilor ştiintifice oficiale şi a definiţiei de caz, la domiciliul persoanei, la o locaţie declarata de aceasta după caz într-un spaţiu desemnat de autoritati, cu privire la persoanele suspecte de a fi infectate sau purtatoare ale unui agent înalt patogen care sosesc din zone cu risc epidemiologic ridicat sau care au intrat in contact direct cu cel puţin o persoană confirmată cu o boală contagioasa.

– În măsura în care aceste persoane refuză carantinarea la domiciliu sau la locaţia declaratî, precum ăi atunci când încalcă masura carantinei pe durata acesteia, deşi au consiimţit-o anterior, se poate decide carantinarea persoanei în spatiul special desemnat de autorităţi. Decizia se emite în cel mult 8 ore de la constatarea acestor fapte.

– Aceste măsuri se insitutie pe durata perioadei de incubaţie şi încetează la expirarea termenului specific perioadei de incubaţie sau anterior ca urmare a confirmării persoanei ca purtătoare a agentului înalt patogen cu sau fără simptome şi se aplică dispozitiile privitoare la măsura izolarii.

Vezi şi https://portal.republikanews.ro/mai-multi-pacienti-s-au-infectat-cu-noul-coronavirus-in-timp-ce-erau-internati-la-sju-ploiesti-internarile-sistate/

Pentru mai multe ştiri, vizitaţi site-ul republikanews.ro

sursa ziare.com

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor