Începând de joi, Uniunea Europeană implementează pentru prima dată în lume un regulament unic dedicat inteligenței artificiale (AI). Acest act legislativ inovator își propune să reglementeze utilizarea tehnologiilor AI în funcție de riscurile pe care acestea le reprezintă pentru drepturile fundamentale ale oamenilor și, în același timp, să sprijine dezvoltarea industriei tehnologice europene pentru a concura cu gigantii internaționali, precum China și Statele Unite, potrivit agenției EFE și comunicatelor Comisiei Europene.
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a declarat pe rețeaua de socializare X că noul regulament va încuraja dezvoltarea unei inteligențe artificiale de încredere pentru europeni și va susține IMM-urile și start-up-urile din Uniunea Europeană în aducerea pe piață a soluțiilor inovatoare.
Noua legislație stabilește categorii de risc pentru sistemele AI: cele cu ,,risc inacceptabil”, care vor fi complet interzise; cele cu ,,risc ridicat”, care vor trebui să respecte cerințe stricte; sistemele cu riscuri de transparență, cum ar fi chatboții, și cele cu risc ,,minim”, care nu vor fi supuse reglementărilor stricte.
Printre interdicțiile specifice se numără utilizarea sistemelor de categorizare biometrică bazate pe convingeri politice, religioase, filosofice, rasă sau orientare sexuală, precum și sistemele care evaluează comportamentul personal sau care manipulează comportamentul uman. De asemenea, sunt interzise sistemele care colectează date faciale fără consimțământ sau care recunosc emoțiile în locuri de muncă și școli.
Regulamentul limitează supravegherea în masă în spațiile publice, dar permite utilizarea camerelor biometrice de identificare de către autoritățile de aplicare a legii, cu autorizație judiciară prealabilă, în cazuri precum prevenirea terorismului sau identificarea infractorilor.
În plus, legea prevede obligații pentru sistemele de AI generative, precum ChatGPT și Bard, care vor trebui să dezvăluie dacă un conținut a fost generat de AI și să respecte drepturile de autor ale datelor utilizate.
Încercările de neconformare cu regulamentul pot atrage amenzi de până la 7% din cifra de afaceri anuală globală pentru aplicații interzise, până la 3% pentru alte încălcări și până la 1,5% pentru furnizarea de informații incorecte.
Statele membre ale Uniunii Europene au termen până pe 2 august 2025 pentru a desemna autoritățile naționale responsabile cu aplicarea legislației, în timp ce Comisia Europeană va crea un nou Birou AI pentru coordonarea la nivel european. Cele mai multe prevederi vor intra în vigoare pe 2 august 2026, cu excepția interdicțiilor pentru sistemele de risc inacceptabil, care se vor aplica în termen de șase luni, și a regulilor pentru AI de uz general, care vor fi implementate într-un an.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews