logo
RNTV Live

Laura Codruța Kovesi: Asistăm la un festival disperat al inculpaților!

Laura Codruța Kovesi: DNA se va închide!
rnews

Asistăm la un festival disperat al inculpaților

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a susținut miercuri seară o conferință de presă. Șefa DNA a luat atitudine în scandalul pornit de la înregistrările apărute la televiziunile RTV și A3.

Iată declarațiile șefei DNA:

Asistăm la un festival disperat al inculpaţilor. Acest atac din ultimele zilenu este întâmplător. Inculpaţii spun părţi de adevăr. Aici nu este vorba despre Kovesi sau despre procurorul şef al DNA. DNA nu este un om, este o instituţie şi cred în acest lucru. Acest atac nu este despre Kovesi, ci despre procurorii care şi-au făcut treaba în ultimii ani. Vizează umilirea societății. Pentru ce suntem atacaţi? Pentru că ne-am făcut treaba?

Justiţia este sub un asalt de peste un an de zile şi dacă ne uităm cine ne atacă vedem – inculpaţi, oameni care au bani şi resurse şi care doresc să decredibilizeze actul de justitie şi să duca in derizoriu faptele de corupţie.

Am cerut colegilor de la Ploieşti un raport scris referitor la ce a apărut în spaţiul public cu privire la aspectele care au fost sesizate ca fiind presupus nelegale. În urma informaţiilor primite azi, răspund la întrebări. Un raport scris a fost trimis şi procurorului general.

La Ploieşti au fost instrumentate mai multe cauze în care Mircea Cosma, Vlad şi Andreea Cosma au fost în calitate de martori şi inculpati.

Într-un dosar, Vlad Cosma a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă alături de Mircea Cosma, pentru luare de mită şi abuz în serviciu.

Cauza a fost înregistrată la ICCJ prin sentinţa penală din noiembrie 2016, cei doi fiind condamnaţi: Cosma Mircea la 8 ani, Vlad Cosma la 5 ani. Acum dosarul este în apel, cu termen săptămâna viitoare, 19 februarie.

În cauza in care membrii familiei Cosma au fost trimişi în judecată, cererile şi excepţiile din procedura de cameră preliminară au fost respinse. Cererile prin care au spus că procurorii nu au procedat legal au fost respinse. În camera preliminară, s-a constatat că probele administrate în cauzele în care au fost trimişi în judecată au fost administrate legal de procurorii DNA Ploieşti.

După pronuntarea sentinţei de condamnare, care nu e definitivă, aceşti inculpaţi condamnaţi în prima instanţă au început diverse demersuri pentru a obţine un act care să îi ajute să obţină o pedeapsă mai mică.

Cosma Vlad a formulat denunţuri din proprie iniţiativă. Vlad Cosma a avut calitate de martor în 12 dosare.

Prietenii familiei Cosma au cerut procurorilor să cadă la pace.

Vineri, 9 februarie, persoane din anturajul lor s-au prezentat la sediul DNA Ploieşti încercând să intimideze procurorii sub forma unor avertismente de difuzare în presă a unor înregistrări trunchiate de natură să compromită procurorii.

Duminică seară au apărut imagini şi au apărut exact acele situaţii descrise vineri de aceste persoane. Procurorii şi poliţiştii de la Ploieşti nu s-au temut pentru că ştiau că au respectat legea. Inculpaţii au devoaluat propriile fapte de şantaj. Lui Vlad Cosma i s-a ridicat protecţia luni din aceste motive.

Procurorii DNA nu falsifică probe, respectă legea în administrarea probelor. Modul în care administrează probe este supus controlului judecătoresc.

Am făcut ce prevede legea. Legea prevede că orice suspiciune de abatere disciplinară se cercetează de Inspecţia Judiciară (IJ). IJ s-a sesizat luni, doi dintre colegii ai căror nume au fost invocate în presă au sesizat chiar ei CSM şi IJ pentru a se face aceste verificări. Aşteptăm să vină IJ şi să verifice modul în care s-a lucrat la acest dosar.

Am declarat la începutul mandatului toleranţă zero la corupţie şi la neprofesionalism Când procurorii nu au respectat atribuţiile profesioanle am sesiuat IJ, am cerut CSM revocarea unor procurori care nu şi-au îndeplinit atribuţiile. La primul semn că un procuror DNA nu a respectat legea am reacţionat conform atribuţiilor legale.

Avem mecanisme legale de autocurăţare.

Nu e vorba de Kovesi, ci de DNA. Nu am niciun motiv să îmi dau demisia, am respectat legea în tot ce am făcut.

Referitor la raportul lui Tudorel Toader, nu ştiu despre ce raport e vorba, nu am avut nicio discuţie cu ministrul justiţiei, singura a fost la CSM când s-a dezbătut raportul de control care a fost făcut de IJ în cursul anului trecut. De atunci nu am mai vorbit, nu mi s-au solicitat nicio informare sau date din activitatea DNA.

Mi-e greu să rspund ce anume are în vedere ministrul justiţiei.

Poate că e important de făcut o precizare: anul trecut, Serviciul teritorial Ploieşti a fost controlat de IJ, verificat cu privire la modul în care Negulescu şi-a desfăşurat activittate şi al managementului derulat de procurorul – şef. Nu s-au constatat deficienţe, nu s-au făcut propuneri de revocare din funcţie sau alte recomandări.

Nu am ieşit să răspund inculpatului Cosma, eu am ieşit să spun că nu falsificăm probe, că lucrăm legal şi că respectăm legea. 

Sursa: Digi 24

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor