Laura Moagher, deputat PSD, avertizează, într-o declarație politică intitulată “Lăsați România să se dezvolte”, asupra importanței comunicării măsurilor economice, pentru ca oamenii să fie informați cum trebuie asupra programelor economice derulate de Guvern.
“Prin introducerea unui element nou în recomandările specifice de ţară pentru România , şi anume ‘’ Avizul Consiliului privind Programul de Convergenţă pentru 2017’’ , se recomandă că “ în 2017, să asigure conformitatea cu recomandarea Consiliului de a corecta abaterea semnificativă de la traiectoria de ajustare astfel încât să se poate atinge obiectivul bugetar pe termen mediu.”
Astfel, România, pentru al doilea an consecutiv este declarată o ţară stabilă macroeconomic, având o creştere economică susţinută, o ţară care face eforturi considerabile pentru a îndeplini condiţiile de prudenţialitate negociate prin Pactul de Stabilitate şi Creştere , şi fac referire aici la un deficit bugetar sub 3%, ponderea datoriei publice în PIB menţinută sub 60% şi un deficit structural 1%.
Dacă condiţiile legate de deficitul bugetar şi ponderea datoriei publice sunt îndeplinite , singură condiţie neîndeplinită este deficitul structural sub 1%.
Ce înseamană acest lucru ? Există recunoaşterea generală a experţilor în economie că astfel de lucruri sunt greu de definit şi înţeles chiar şi de către cei către sunt de specialitate.
Haideţi să ne aducem aminte că în acest fel s-a declanşat şi criza financiară din 2009, prin acceptarea pe piaţă de capital a unor instrumente derivate greu de explicat şi de înţeles.
Ce înseamnă acest lucru pentru românul mediu?
Pentru românul mediu , acest lucru reprezintă un instrument care poate afecta prin constrângerile impuse, adică prin limitarea banilor pentru investiţii, succesul programului de guvernare PSD dorit şi votat de peste 51 % din populaţie.
Program de guvernare PSD care generează speranţa în mai bine a milioane de români, prin creşterea veniturilor datorită majorării salariului minim pe economie, prin speranţa în echitate şi justiţie socială în urma adoptării legii salarizării unice , prin speranţa unei afaceri prospere prin programul Start Up Nation.
Ştim cu toţii că programul de guvernare PSD a generat pe primul trimestru o creştere efectivă de 5,7%, faţă de estimarea Comisiei Europene de 4,4 %, ceea ce arată, pe de o parte, corectitudinea şi eficiența modelului economic propus de PSD şi, pe de altă parte, arată incapacitatea înţelegerii în deplinătate a acestuia de către economiştii neoliberali (cei care cred că doar austeritatea poate fi răspunsul în evitarea adâncirii efectelor unei crize financiare).
Şansa dezvoltării României, cu micşorarea inegalităţilor sociale, presupune până în 2020 depăşirea deficitului structural în jurul valorilor de 3 % în 2018, cu revenire la 2% în 2020, dar şi încadrarea sub pragul de 3% a deficitului bugetar (cheluieli mai mari decât veniturile).
Orice măsură impusă de către Comisia Europeană, precum avizul mai sus menţionat, care nu va fi explicată pe înţelesul tuturor, va avea că efect scăderea încrederii oamenilor în politică economică şi în rezultatele economice pozitive înregistrate până la acest moment.
Viitorul României în Europa trebuie înscris în principiile care au stat la baza creării Uniunii Europene , şi anume “pacea şi prosperitatea”. Şansă acestei prosperităţi, pentru marea majoritate a românilor, este dată de Programul de guvernare PSD.
Lăsaţi România să se dezvolte urmând cursul economic abia început, un curs al creşterii economice stabile şi durabile, cu o clasa de mijloc puternică, care să asigure ţării noastre locul meritat în cadrul statelor membre ale unei Europe sociale, tolerantă, multiculturală şi unită.
Va mulţumesc,
Deputat Circumscripţia 31 Prahova
MOAGHER Laura Mihaela”