Sursa: Roscosmos/AP

Marele esec al landerului lunar realizat de Rusia comparat cu succesul Indiei arată cât de mult se schimbă scena spațială globală, concluzioneaza expertii.

O navă spațială rusă a funcționat defectuos în weekend, trimițând vehiculul să se prăbușească în Lună. Încercarea eșuată de aterizare îi pune pe experți să pună sub semnul întrebării viitorul ambițiilor de explorare lunară ale țării care stau la baza eforturilor moderne de explorare a spațiului.

Nava spațială, Luna 25, a pierdut contactul cu operatorii de la agenția spațială a Rusiei, Roscosmos, sâmbătă, 19 august. Până duminică, vehiculul a fost declarat defect.

„Moștenirea Războiului Rece a Rusiei va fi doar asta – o moștenire – cu excepția cazului în care ei înșiși pot face acest lucru”, a spus Victoria Samson, directorul biroului de la Washington pentru Secure World Foundation, o organizație nonprofit care promovează explorarea pașnică a spațiului cosmic.

„Chiar dacă au spus că vor continua (programul Luna), asta nu înseamnă neapărat nimic în acest moment. Și întrebarea este: pot continua? Au ei capacitatea de a continua?” a spus Robert Pearson, fost ambasador în Turcia, fost director general al Serviciului Extern al SUA și membru fondator al Laboratorului de Diplomație Spațială al Universității Duke.

Consecința acestui eșec, a adăugat Pearson, este că, pe scena globală, ridică întrebarea dacă Rusia este „seriosă în cursele spațială”.

Dar Pearson s-a întrebat de ce Rusia a ales să se îndrepte direct spre polul sud pentru prima sa misiune lunară din aproape 50 de ani.

„Tot ce trebuiau să facă a fost să aterizeze (undeva pe Lună) și ar fi arătat lumii că sunt în cursa spațială”, a spus Pearson despre Rusia. „Au luat o măsură disperată – în opinia mea – când ar fi trebuit să aleagă o opțiune mai sigură.”

Cu toate acestea, probabil că s-au pus așteptări diferite asupra Rusiei, din cauza experienței sale extinse din epoca sovietică.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *