logo
RNTV Live

Lacurile și ghețarii din Austria și Germania sau cum să schiezi în miezul verii

WhatsApp Image 2018-08-10 at 23.32.13 (3)
Daniel

Minunile Austriei și Bavariei într-o săptămână

Daca nu te mai impresionează Bâlea Lac și Transfăgărășan, Transalpina, mocănița sau ghețarul de la Scărișoara, poți încerca ceva diferit în Austria și Germania. Cu siguranță vei rămâne cu gura căscată.

Peste tot am auzit despre lacurile și plajele dintre munții Austriei și Germaniei, despre pârtiile de schi impecabile pe care te poti distra inclusiv în luna august, însă a trebuit să ma conving singur.

Ca să ajungi aici există două variante: avion până la Salzburg și apoi mașină închiriată sau cu mașina personală vreo 3000-4000 km, în funcție de cât vrei să alergi.

Eu am ales cea de-a doua variantă.

Daca nu esti prea sigur, poti alege si o agentie de turism și stai fara griji în vacanta.

Ziua 1

Plecare duminică seara la ora 22.00. După 12 ore de condus am ajuns la Pardnorf, un outlet pe care nu il ratam niciodată, dar despre acesta vom vorbi într-un alt articol. 3 ore de cumparaturi au fost suficinte pentru a acumula energie pentru înca 3-4 ore de condus, până la Altausse  unde am fost cazati 2 zile (insuficiente pentru a ne bucura de întreaga zonă).

Am ales această locație pentru că era foarte aproape de următoarele obiective (15 km până la telecabina de la Ghetarul DACHSTEIN și lacul Hallstatt) O plimbare prin statiunea linistită e tot ce îți trebuie după un asemenea drum. Dacă ajungi până în ora 18.00, te poți relaxa pe o barca pe ca o poți închiria cu 15-20 de euro pentru o oră. Casele fără garduri, străzi care trec prin curțile oamenilor si locuitori care te salută ca și cum ai fi vecinul lor te fac imediat să intri în această poveste.

Ziua 2

Am lasat masina in parcarea de la baza statiei  si ne-am imbarcat in  telecabina.

La stația 1 am vizitat peștera Mamut, una dintre cele mai mari pesteri din Europa și Pestera de Gheață în care vei rămâne înghețat si la propriu si la figurat. De la 33 de grade am intrat la -1 grad, dar a meritat. Munti de gheața colorați in diferite culori, scari pe care le urci din dorința de a te incalzi putin sau puntea suspendată care îți dă fiori peste muntele te gheță, sunt câteva dintre aspectele pe care nu le pot descrie în cuvinte.

La stația 2 spectacolul capătă noi dimensiuni. Senzational este că austriecii au cărări de munte asfaltate, fără nicio groapă chiar și la 2000 m. Da, uimirea românului care schimbă amortizoarele masinii in fiecare an.

Si totusi, după 20 minute de mers pe jos, am ajuns la 5 Fingers, o construcție metalică suspendată de stânci, pe muntele Krippenstein,  de unde poti avea o privire de ansamblu asupra lacului turcoaz Hallstatt. Tot aici ar mai fi fost de vizitat alte câteva obiective la care trebuia să mergi pe jos cam 30 de minute. Timpul nu a fost prietenos, motiv pentru care la a treia statie nu am mai mers. A treia statie este în partea cealalta a muntelui, motiv pentru care dacă nu a fost de urcat și mai sus, am renunțat. DAr merită!

Pretul este de 46 euro, pentru cele trei stații, pesterile de la prima statie, un muzeu și vizitarea obiectivelor de pe creastă. La fiecare stație puteți găsi restaurante cu prețuri destul de accesibile.

Am coborât repede pentru că nu prea se stă la cozi, iar telecabina te aduce la bază în 20 de minute.

Ne-am grăbit și am ajuns și la Lacul Hallstatt. Casele viu colorate crescute parcă din munte, pe malul lacului, ne-au ajutat să surprindem unele dintre cele mai frumoase amintiri. Ne-am plimbat prin statiune pentru că nu am reușit să ne încadrăm în timp, pentru a vizita cea mai veche mină de sare din lume, unde “aurul alb” se extrăgea în urmă cu peste 2000 de ani. La mină se poate intra cu funicularul sau pe jos.

Ne-am luat revanșa cu o plimbare cu barca pe lac. Pentru 20 de euro, poti lua o barcă în care încap 4 persoane pe care o conduci singur. După o oră trebuie să te întorci, astfel riști să râmâi în mijlocul lacului. Merită! Iată cum se vede orașul de pe lac!

Ziua 3

Ne-am luat bagajele și am pornit la drum spre următorul loc de cazare, bineînteles, tot printre lacuri și munți impunători.

Prima  oprie: Bad Ischi,un orășel cochet ridicat pe malul raului Ischl, în care am vizitat reședința de vară a Prințesei Sisi, Kaiservilla.

Dupa alti 25 de km am crezut că am ajuns la mare. Albastrul cerului, reflectat impecabil în Lacul Wolfgang, primaria cu obloane verzi,  casa in care s-a nascut mama lui Mozart,  biserica dedicata sfantului Giles ne-au reținut timp de vreo două ore. Am profitat și de telecabiele colorate în galeben și rosu care ne-au urcat in în scurt timp deasupra lacului, la vreo 1500m. De aici se vedeau încă vreo 5 lacuri superbe rătăcite printre munți.

Următoarea destinație: Salzburg! Am parcat la 5 minute de cetate și din nou un funicular ne-a dus până la poarta cetății. Chiar dacă se afla în renovare ne-am bucurat atât de frumusețea construcției, dar și de imaginea panoramică oferită de balcoanele cetății.

O cafea și o plimbare prin Centrul Vechi ne-au dat energia suficientă să pornim spre Germania unde trebuia să ne cazăm. Am stat o oră la vamă pentru că erau lucrări. Toată lumea calmă, fără claxoane sau înjurături. Am trecut speriați granița pentru că nu aveam vignetă. Ne-am amuzat imediat la prima benzinărie: în Germania nu se plătește această taxa.

Următoarea cazare am avut-o în Oberaudorf. Am ales această locație pentru ca am gasit și un pret bun și pentru că se afla la jumătatea distanței dintre Munchen și celelalte statiuni motane din zona Bavariei.

Ziua 4

Munchen! Liber la relaxare, shopping și viață urbană! Primul obiectiv, Palatul Nymphenburg din Munchen.

Următoarea destinație, din motive personale, Muzeul BMW și Parcul Olimpic din zona unde puteti sta o zi întreagă.

Mirosul de cârnați și bere ne-au purtat imediat în piața  Viktualienmarkt, numită și raiul gurmanzilor. Cârnații albi, covrigii, berea, daaa! au alt gust aici! Imediat după masă am mers în Piata Marien Platz unde se afla catedrala Sf. Pavel (Paulskirche, St. Paul’s Church). După toate acestea, liber la shopiing prin magazinele din centru!

Mare atenție, parcarea în zonă este foarte scumpă, 3.8 euro pentru o oră. Spre seara am mers 80 km până la locul de cazare, nu înainte de trece pe la un supermarket din zonă de unde am luat vreo 4 feluri de bere. Inclusiv cea cu lâmâie are alt gust. BUN, desigur!

 

Ziua 6

Apogeul vacanței! Vârful Zugspitze! În drumul spre ghețar ne-am bucurat și de micul orășel Garmisch-Partenkirchen, cu casele pictate cu imagini desprinse din povești. De aici se poate lua trenulețul care urcă până în vârf de munte cu ajutorul unor roți zimțate, până la altitudinea de 2962 m. Recomand însă telecabina din Eibsee. Pretul este acelasi, 54 euro.

Chiar dacă era foarte aglomerat, nu mi-a venit să cred că am intrat în telecabină alături de încă o sută de persoane. Am căutat imediat pe internet si am aflat că telecabina de 120 de persoane detine 3 recorduri mondiale.

Imediat cum am ajuns pe Vârful Zugspitze, într-o mare de nori, spectacolul naturii s-a dezlănțuit. Văile pline cu zăpadă, construcția metalică plutind parcă deasupra stâncilor, văile abrupte și neirtătoare ne-au făcut să retrăim momentele despre care citisem înainte pe internet. Tocmai din acest motiv, nu ne-am încumetat sa mergem până spre crucea aurita din vârful muntelui.

Am luat în schimb telecabina spre statia urmatoare de la baza ghetarului, unde ne-am dat cu sania, am vizitat mica Biserică răsărită din ghețar și ne-am bucurat de câteva ore de răcoare. Recomand micii și bere de la restaurantele de aici! Preturile sunt bune!

Am parăsit imediat vestiul ghetar al Alpilor bavarezi si am pornit catre cel mai înalt pod pietonal suspendat din lume. Acesta are 406 m lungime, o latime de 1,2 m si o inaltime maxima fata de sol de 113 m si face legatura intre doua foste cetati aflate pe versanti opusi. Travaersarea acestuia este o aventură pe care nu trebuie să o ratezi, chiar dacă plăteși 8 euro pentru a ajunge pe faimosul pod.

https://www.facebook.com/COSTACHEDANIELIONUT/videos/10212061529239987/

Ghetar Zugspitze la baza
Ghetar Zugspitze
Zugspitze

https://www.facebook.com/COSTACHEDANIELIONUT/videos/10212061496799176/

În continuare,pe acelasi traseu, recomand Castelul Neuschwanstein si Castelul Hohenschwangau.

Ziua 6

Am plecat din Germania, spre Austria, mai exact, în Kaprun. De aici am luat telecabina care urcă până la altitudinea 3029 m. Aici, in mijlocul verii, se schiază la fel ca în decembrie. Telecabina are tot trei statii. Din vârful ghețarului până la pârtie a coborât cu un funicular care circulă cu viteză destul de mare. Distracția continuă pe pârtie până în momentul în care îți dai seama că nu ai echipament de săniuș și fiecare minut se transformă într-o posibilitate de a răci. Pretul unui bilet este de 40 euro.

 

Coborârea de aici ne-a tras un semnal de alarmă cu privire la faptul că vacanța este aproape de final. Am pornit spre Salzburg (scurtă plimbare prin oras), după care, ultima noapte, am petrecut-o în Viena.

A doua zi am pornit spre casă!

Pret combustibil 300 euro, fără calcule exacte!

P.S. Timul nu a fost suficient. Recomand 10 zile pentru acest traseu. Cel putin o zi as petrece-o la plaja pe malul unuia dintre lacurile despre care v-am povestit!

În elaborarea traseului, ne-au fost de mare folos informatiile de pe peisajelecalatorului.ro

 

 

 

 

 

 

 

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor