Peste 1.000 de flamingo roz au ajuns în Ucraina devastată de război. Păsările s-au oprit în parcul național Tuzlivski Lîmanî, de pe coasta Mării Negre.

„1.114 flamingo roz au sosit. Este cel mai mare număr de astfel de păsări înregistrat de oamenii de știință pe teritoriul Parcului. Aproape toți sunt adulți, dar sunt și câțiva pui anul acesta”, au anunțat oficialii parcului Tuzlivski Lîmanî într-o postare pe Facebook.

„Mai multe păsări aveau niște inele albe, a căror origine nu a putut fi stabilită. Dar o pasăre avea un inel albastru. Aceasta înseamnă că acest oaspete este italian”, au spus oamenii de știință.

În acest an, o parte din flamingo au migrat în Ucraina în primăvară, iar aproximativ 570 dintre aceste păsări au decis să rămână și să cuibărească în regiune, în ciuda contextului războiului, conform declarațiilor lui Ivan Rusev, șeful departamentului de cercetare la Tuzlivski Lîmanî, dintr-un comunicat emis în septembrie.

Cercetătorii de la parcul național ucrainean au notat că păsările flamingo care au sosit în octombrie nu sunt aceleași cu cele care au cuibărit în timpul verii. Rusev a subliniat că aceste păsări au reușit să formeze o colonie stabilă pentru prima dată în regiunea Odesa în 2023.

În trecut, în 2017, ele au încercat să se stabilească în regiunea Herson, aproape de lacul Ciuriuk, în apropiere de Crimeea, dar au avut un succes limitat, cu doar trei pui care au eclozat, iar soarta acestora este necunoscută. În timpul invaziei și ocupării rusești a regiunii Herson, păsările au părăsit temporar teritoriile ocupate și au ales estuarele de la Tuzlivski.

„Pe măsură ce barbarii ruși continuă să ne distrugă natura, la Odesa s-a petrecut un miracol”, a adăugat el.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *