logo
RNTV Live

La Filipeștii de Targ există un conac vechi de peste 350 de ani. Este o bijuterie a stilului tradiţional românesc

conac sursă foto Google imege
Mihai Constantinescu

La Filipeștii de Targ există un conac vechi de peste 350 de ani. Este o bijuterie a stilului tradiţional românesc.

Este vorba mai exact de Conacul Pană Filipescu, construcție autentic romnească ce a devenit monument istoric în zilele noastre.

Conacul Pană Filipescu a fost construit în secolul al XVII-lea, în jurul anului 1650, pe melegurile prahovene de astăzi de către marele logofăt Pană Filipescu, soțul Mariei Cantacuzino (fiica mare a postelnicului Constantin Cantacuzino).

Conacul este construit în stil tradițional, cu foișor și coloane. Are un parter înalt sub care se află beciuri cu uși largi.

Intrarea conacului este dominată de un foișor cu coloane ale căror capiteluri susțin arcade semicirculare. În cele zece camere nu a mai rămas nici o urmă a vechilor proprietari.[1]

Avea un sistem de încălzire cu apă și apă curentă plus baie, ceva foarte rar întâlnit la momentul respectiv.

Vremea și-a spus cuvantul și conacul a început să fie atins de ani. Dar autoritătile au intervenit la timp Conacul a fost restaurat (cu fonduri nerambursabile) în scopul organizării unui muzeu cu tematică medievală.

Proprietatea este înconjurată de un zid de piatră și el clasificat ca monument istoric.

Mai multe știri pe republikanews.ro

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor