În cadrul celei de-a 31-a ediții a Topului Național al Firmelor Private din România, președintele Klaus Iohannis a transmis miercuri un mesaj optimist cu privire la creșterea economică a țării, menționând că România va înregistra o creștere susținută a economiei în acest an, mult peste media Uniunii Europene.

Președintele a evidențiat importanța sectorului întreprinderilor private mici și mijlocii pentru dezvoltarea economică a țării. Klaus Iohannis a recunoscut eforturile și contribuția acestora la redresarea economică post-pandemie.

În contextul geopolitic actual marcat de conflicte armate în Orientul Mijlociu și vecinătatea României, președintele a subliniat intensificarea riscurilor la adresa economiei, subliniind fragilitatea acesteia în fața unor crize multiple.

Klaus Iohannis a menționat însă că România va continua să înregistreze o creștere economică puternică, cu inflația în scădere sub 9% începând din septembrie, deși înțelege îngrijorările legate de inflație din partea mediului antreprenorial.

Președintele a adăugat că înțelege nemulțumirile generate de recentele măsuri fiscale, dar are încredere că Guvernul va face ajustările necesare pentru a menține România competitivă din punct de vedere fiscal și pentru a atrage investiții productive în economie.

El a subliniat importanța consolidării finanțelor publice, conformării fiscale și creșterii colectării veniturilor la bugetul de stat, precum și îmbunătățirii eficienței serviciilor publice și a aparatului administrativ.

Klaus Iohannis a cerut sprijinul din partea întreprinzătorilor pentru menținerea stabilității financiare și consolidarea bugetară.

Președintele a subliniat de asemenea importanța implementării reformelor și investițiilor incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență, menționând că acestea sunt cruciale pentru dezvoltarea României.

În ceea ce privește absorbția fondurilor europene, Iohannis a atras atenția asupra scăderii numărului de întreprinzători care doresc să acceseze aceste fonduri, îndemnând autoritățile să faciliteze procesul de accesare și să promoveze fondurile europene drept o sursă ieftină de finanțare a afacerilor.

Președintele a evidențiat și nevoia de calificări profesionale adecvate pe piața muncii și a subliniat importanța dialogului intensificat între autorități și mediul antreprenorial pentru a găsi soluții la această problemă și pentru a sprijini revenirea românilor în țară.

Sursă: AGERPRES

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *