Klaus Iohannis-facebook

Președintele Klaus Iohannis a evidențiat, vineri, importanța deciziei Regelui Mihai I în cadrul Zilei Comemorării Victimelor Fascismului și Comunismului, subliniind impactul acesteia asupra României în contextul celui de-Al Doilea Război Mondial. „Astăzi se împlinesc 80 de ani de la momentul istoric în care Regele Mihai I, conștient de responsabilitatea sa față de poporul român, a acționat cu demnitate, schimbând cursul evenimentelor și salvând România de la un iminent dezastru,” a declarat președintele.

Iohannis a subliniat importanța Zilei Comemorării Victimelor Fascismului și Comunismului ca un prilej de a onora memoria celor care au luptat împotriva regimurilor totalitare pentru democrație și libertate. De asemenea, președintele a amintit de Pactul Ribbentrop-Molotov, semnat în urmă cu 85 de ani, care a sacrificat milioane de vieți în numele intereselor regimurilor criminale ale epocii.

„Politicile naziste și sovietice au condus la Holocaust, genocid, deportări și numeroase abuzuri, lăsând cicatrici adânci care au marcat generații întregi,” a continuat Iohannis, lăudând curajul celor care au rezistat în fața opresiunii.

În contextul actual, președintele a avertizat asupra pericolului reprezentat de populism și extremism, subliniind necesitatea vigilenței pentru a proteja valorile democratice și drepturile fundamentale. „Astăzi, ne reînnoim angajamentul de a acționa ferm atunci când democrația este amenințată,” a concluzionat Klaus Iohannis, subliniind responsabilitatea fiecăruia de a apăra libertatea și democrația.

Ziua de 23 august este recunoscută în întreaga Europă ca Ziua Comemorării Victimelor Fascismului și Comunismului, fiind stabilită în 2008 de Parlamentul European, iar în România prin legea nr. 198 din 2011.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews