logo
RNTV Live

Evaluarea Națională la 6 materii va fi amânată, printr-o ordonanță de urgență

minister_facebook
Cristina Iancu

Evaluarea Națională la șase discipline va fi amânată. O ordonanță de urgență în acest sens va fi adoptată cadrul ședinței de Guvern care va avea loc miercuri, 15 martie. 

Ministerul Educației a modificat forma articolului care amână aplicarea Evaluării Naționale la 6 discipline.   Reprezentanți ai mai multor ONG-uri din domeniu  au semnalat că există confuzie printre profesori, părinți și elevi.

Proiectul de ordonanță de urgență urmărește să modifice Legea Educației Naționale 1/2011. Conform actualei legi evaluarea națională la 6 materii ar fi trebuit să se desfășoare începând cu generația de elevi care începe clasa a V-a în anul școlar 2020-2021.

Potrivit proiectului de ordonanță, termenele prevăzute se prorogă astfel:

„1) termenul prevăzut la lit. b) pentru desfăşurarea evaluării naţionale organizate la finalul clasei a VIII-a se prorogă până la absolvirea clasei a VIII-a de către generaţia de elevi care începe clasa a V-a în anul şcolar 2023-2024;

2) termenul prevăzut la lit. d) pentru desfăşurarea admiterii la liceu se prorogă până la absolvirea clasei a VIII-a de către generaţia de elevi care începe clasa a V-a în anul şcolar 2023 – 2024”.

Cu alte cuvinte, se amână aplicarea Evaluării Naționale prevăzută de Legea 1/2011, cea cu 6 probe, și elevii vor da Evaluarea Națională doar la două discipline, Limba și literatura română și Matematică, așa cum au dat și până acum.

Ministerul Educației a anunțat, pe pagina de facebook, faptul că prevederile în privința admiterii separate la liceu se aplică începând cu elevii care intră în clasa a V-a în anul școlar 2023-2024.

bogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor