logo
RNTV Live

Klaus Iohannis, despre România în spațiul Schengen

klaus-iohannis-pensii-romani-824394
Ștefan Petre

Klaus Iohannis, președintele României, a declarat joi, într-un discurs, că decizia împiedicării extinderii spațiului Schengen aparține Austriei, ce continuă să se opună integrării României și Bulgariei, pe baza unor motive electorale interne.

Klaus Iohannis: „Aceste iniţiative sunt salutare, fiindcă e bine să se ştie că nu numai noi, politicienii, ne dorim ca România să intre în Schengen, nu numai noi ne dorim să protejăm mediul. Este bine să avem sprijinul societăţii civile, al oamenilor simpli şi să ştim că şi ei îşi doresc aceste lucruri şi ei îşi doresc un mediu mai curat. Dacă prin astfel de iniţiative procesul propriu-zis va fi accelerat, vom vedea.

În realitate, procesul se desfăşoară acolo unde s-a desfăşurat din capul locului. Parlamentul European de mult a dat rezoluţii de tipul acesta că România şi Bulgaria trebuie să fie parte din Schengen, însă legea este că se votează în Consiliul Uniunii, în formatul JAI, deci acolo se ia decizia. Sigur că, pentru a ajunge la o decizie favorabilă, toată lumea trebuie să se implice şi politic, începând de la preşedinte, la premier, ministrul de Interne, ministrul de Externe şi aşa mai departe. Toată lumea colaborează pentru a obţine acest rezultat. De data aceasta este complicat, fiindcă Austria, din motive electorale interne, se opune extinderii Schengen.

Austria a afirmat că nu este de acord cu extinderea spațiului Schengen până în România și Bulgaria, încă din data de 8 decembrie 2022. Principalul motiv invocat de cancelarul Karl Nehammer și ministrul de Interne, Gerhard Karner, a fost cel al imigranților. Potrivit acestora, frontiera externă a UE nu este suficient de protejată.

Sursă: Știrile Pro TV

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

pnlvolonanupuslbogdan-nica-pnlromsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor