logo
RNTV Live

Jupiter a ajuns la 92 de sateliți naturali descoperiți!

jupiter-si-satelitii-14-iul-2020-_shutterstock_113362336_descopera
Ștefan Petre

Astronomii au descoperit 12 luni noi în jurul lui Jupiter. Numărul sateliţilor naturali care orbitează cea mai mare planetă gazoasă din Sistemul Solar a crescut la 92.

Jupiter nu este doar cea mai mare și mai masivă planetă din sistemul nostru solar, acum gigantul gazos are și cu cel mai mare număr de luni care o orbitează, cercetătorii descoperind încă 12 pe lângă cele 80 deja cunoscute. scrie space.com. Anterior, se știa că Saturn este planeta cu cei mai mulți sateliți (83).

Lunile au fost descoperite și studiate cu telescoapele din Hawaii şi Chile în 2021 şi 2022, cu tehnologii de ultimă generaţie, iar orbitele lor au fost confirmate după observațiile ce au urmat.

Întârzierea dintre observarea noilor luni ale lui Jupiter și confirmarea lor vine din cauză că astronomii au trebuit să urmărească rocile pe o orbită completă pentru a se asigura că ele chiar orbitează în jurul lui Jupiter. Datele au fost publicate de Centrul pentru Planete, iar noii sateliți nu au primit încă nume, notează.

Site-ul revistei de știință de popularitate Sky & Telescope a publicat o imagine care arată orbitele lunilor lui Jupiter. Articolul clarifică faptul că toate lunile descoperite sunt mici și situate la o distanță mare de planetă. Ele ar face o rotație completă a lui Jupiter în mai mult de 340 de zile.

Citește detalii suplimentare despre mărimea, orbita și descoperirea celor 12 sateliți naturali ai planetei Jupiter la: https://www.dcnews.ro/astronomii-au-descoperit-inca-12-luni-ale-lui-jupiter_904356.html.

Mai multe știri pe republikanews.ro

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

romsilva COREP 07 SRL - Firma de constructiigristotermo-ploiestispalatoria-haroldparc industrialeko-angajeazaekond-angajeazasponsor