Săptămâna viitoare, Japonia va deversa al doilea lot de apă uzată de la centrala nucleară Fukushima.


Săptămâna viitoare, Japonia va începe să elibereze un al doilea lot de apă uzată de la centrala nucleară Fukushima, un gest care a stârnit nemulțumirea Chinei și altor țări. Eliberarea a început în august, iar acum se pregătește pentru a doua tranșă de deversare, programată pentru 5 octombrie.


După prima deversare, China a interzis importurile de fructe de mare din Japonia, iar Rusia ia în considerare o măsură similară. Prima fază a implicat eliberarea a aproximativ 7.800 de tone de apă în Pacific dintr-un total planificat de 1,34 milioane de tone.

Japonia asigură că apa a fost filtrată de elementele radioactive, exceptând tritiul. Acest gest a fost criticat de China, care a acuzat Japonia că folosește oceanul ca pe un „canal”, iar acuzațiile au fost reluate și la ONU de prim-ministrul Insulelor Solomon, care are relații strânse cu Beijingul.Eliminarea completă a apei uzate de la Fukushima va dura decenii.

“Așa cum am făcut și în prima etapă a deversării, vom monitoriza constant nivelurile de tritiu și vom informa publicul în mod clar, bazându-ne pe dovezi științifice”, a spus oficialul Tepco, Akira Ono, joi, reporterilor.

Chiar și după interdicția Chinei privind importurile de fructe de mare japoneze, se pare că bărcile de pescuit chineze continuă să opereze în apele japoneze, aceleași zone în care activează și navele japoneze. Ambasadorul SUA în Japonia, Rahm Emanuel, a postat fotografii săptămâna trecută care arată bărci de pescuit chineze în largul Japoniei pe 15 septembrie.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *